Merkez Pas geçer gibi
Mart enflasyonu rekorlarla geldi. tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon 6. ayda da yükselişini sürdürdü ve Mart ayında %1,08’lik artışla yıllık %16,19 seviyesine çıkınca da 2019 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış olduk . Mart ayında artışın yüksek olduğu gruplar sağlık( ilaç zamları katkılı) , eğitim ve hizmet sektörü kaynaklı lokanta ve oteller oldu. Gıda enflasyonu aylık baz da %1,13 artarken, yıllık bazda 17,44 yükseldi. Mart ayında yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık %4,13 ve yıllık %31,20 artış kaydetti. ÜFE’de de yıllık enflasyon Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu doğrultuda ÜFE-TÜFE makasında ÜFE lehine ayrışma devam etmiş oldu. Makas aralığının 15 puana ulaşması 2018 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi göstermekte.
Peki Merkez Ne yapar?
TCMB’nin yeni Başkanı politikalarda devamlılığa vurgu yapmakta ve “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edileceği” mesajını vermekte. Yurtiçinin yanından Küresel çapta da gıda fiyatlarının yüksek seyri, petrol ve emtia fiyatlarının ABD ve Çin’in ekonomik olarak ayrışmasının verdiği hızla artması, kur sepetinin Şubat sonundan %10 seviyelerinde artması bunun hem kur geçişkenliği etkisi hem de ithalat fiyatlarındaki yükselişle birlikte bakıldığında, Mayıs ayında %18’ler seviyesinde bir enflasyonla karşılaşma riski göründüğünden Bankanın 15 Nisan’daki toplantıda faizi değiştirmemesini beklemekteyiz. Küresel tarafta IMF’den önemli bir uyarı geldi. Kuruluş, FED’in olası hızlı sıkılaştırıcı politikanın borçlanma maliyetlerinde artışa neden olarak gelişen piyasalarda portföy çıkışlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle gelişmiş ülke merkez bankalarının yönlendirmelerinin kritik olduğunu vurguladı. 2013 yılında dönemin FED Başkanı Bernanke, tahvil alım programını sürpriz bir şekilde azaltacaklarını beyan etmiş ve bu durum küresel ölçekte sıkı finansal koşullara neden olarak gelişmekte olan piyasalardan (GOP) sert çıkışları beraberinde getirmişti. Son dönemde yükseliş kaydeden ABD tahvil getirileri bu senaryonun tekrarlayabileceğine ilişkin endişeye işaret ederek riskli varlıklardan çıkışları tetiklemişti. ABD ISM imalat dışı PMI verisi ise Mart ayında 59.0 olan beklentileri aşarak 63.7 seviyesinde gerçekleşti ve hizmet sektörünün güçlü bir toparlanma içerisinde olduğunu teyit etti.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, IMF'in özel çekim hakkının 650 milyar dolar artırılmasının pandeminin yol açığı en büyük ihtiyaçlarla karşı karşıya olan yoksul ülkelerin ellerine ciddi miktarda kaynak vereceğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden'in 2,25 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı yatırım planının ekonomide enflasyonist baskılara neden olmayacağını söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin açıklanan 2,25 trilyon dolarlık altyapı yatırım planının finansmanı için ortaya konulan vergi çözümlerini tartışmaya istekli olduğunu söyledi.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, maliye ve para politikasının destekleri sürdüğü sürece ABD ekonomisinden yılın ikinci yarısında güçlü performans beklediğini söyledi. Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ yürürlüğe girdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin 2015 İran nükleer anlaşmasının şartları temelinde İran ile yaptırımların hafifletilmesini görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
Dünya Bankası Başkanı David Malpas, G20 ülkelerinden Covid-19 salgınının yol açtığı ekonmomik krizin devam ettiği ortamda yoksul ülkeler için Borç Servisini Askıya Alma Girişimi'ni uzatmalarını istedi.
Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, Japonya'nın IMF'in özel çekim hakkının 650 milyar dolar artırılmasına, yoksul ülkelere yardımın artırılması konusunda şeffaflık sağlandığı sürece destek vereceğini bildirdi.
AC Asia ex, Japan % 0,31 alıcılı
S&P 500 % -0,19 satıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,26 alıcılı
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder