İller

15 Nisan 2021 Perşembe

Yeni motto


Yeni Motto

TCMB Para Politikası Kurulu piyasalarda oluşan genel beklentiye paralel olarak politika faizini %19 seviyesinde sabit bıraktı. Faiz beklenen ama metin beklenmeyecek kadar kadar güvercindi. Önceki metinlerde sıkı politikaya yönelik güçlü ifadelerin dünkü metinde aynı güçte yer almadığı görüldü. Daha önceki metinlerde yer alan bir nevi parasal sıkılaştırmanın korunmasının teminatı gibi görülen “Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşmanın yapılacağı “ ifadesi metinde yer almadı. Uzun bir müddet sıkı duruşun korunacağına yönelik ifade çıkarıldı. Enflasyona yönelik 2021 yılsonu tahmin hedefinin dikkate alınacağına yönelik ifadenin de yine metinde yer almadığını gördük. Tüm bu gelişmeler TCMB’nin önümüzdeki döneme yönelik faiz indirim sürecine girebileceğini yansıtıyor. Tcmb başkanının daha önceki konuşmalarında “politika faizinin gerçekleşen enflasyonun üzerinde oluşturulacağına” yönelik cümlesi yeni metinde ilk dikkat çeken ve yeni yönetimin motto’su konumumda. Burada en önemli unsur enflasyon olacaktır. Enflasyonun yıl içerisinde tepe nokta olarak %17,5 – 18 bandını Mayıs ayında görmeyi beklediğimizden ve bu durumda bile politika faizi enflasyonun üzerinde kalacağından, Mayıs ayından sonra baz etkisi kaynaklı enflasyonda düşüşün yaşanması ile TCMB’nin faiz indirimi konusunda eli nin güçlü olacağı düşünülmektedir. Fakat biz Eylül ayından önce faiz indirim sürecinin enflasyonun yüksek kalma beklentimizden dolayı başlamasını beklemekteyiz. Piyasanın beklentisi ile algısının farklılığı Dolar/TL’de TCMB toplantısının ardından 8.15 seviyesine anlık bir yükseliş gerçekleşse de gerek toplantıdan sürpriz bir sonucun çıkmamış olması gerekse ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybetmesi nedeniyle TL lehine fiyatlamaların güçlendiğini izledik. Küresel ölçekte ise ABD’de açıklanan Mart ayı perakende satışlar verisi iç talebin güçlü seyrini ortaya koydu. Özelikle çekirdek bazda %8.4 oranında güçlü bir artış takip ettik. Bu verilerin yanında haftalık işsizlik maaşı başvuruları datasının da beklentilerden olumlu gerçekleşmesi ABD ekonomisine yönelik olumlu algıyı destekledi. Yalnız gelen olumlu verilere rağmen ABD doları ve tahvil getirilerinde geri çekilme kaydedildi. Bunda Powell’ın son konuşmasında 2024 yılına kadar faiz artırımı düşünülmediğine yönelik açıklamalarının büyük payı olduğunu düşünüyoruz. Tabii hem genişleyici para politikalarının yakın gelecekte gevşetilmeyeceği beklentileri hem de pozitif ekonomik veriler ABD borsalarının yeni rekorlara ulaşmasının önünü açmakta.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Hisse senetleri Çin'den gelen ekonomik verilerin ardından Asya Pasifik Bölgesi'nde Cuma günkü işlemlerde çoğunlukla geriledi.Çin anakarasında Şanghay ve Shenzen Bileşik Endeksleri hafif geriledi, kayıplara Hong Kong'un Hang Seng endeksi de eşlik etti. Japonya'da Nikkei 225 yatay seyretti, Topix Endeksi geriledi, Güney Kore Kospi Endeksi ise yataya yakın negatif seyretti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.32 düştü. Japonya dışında MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.28 geriledi.Yatırımcılar bugün ayrıca günlük vaka sayısının 200 bini geçerek kritik bir noktaya ulaştığı Hindistan'a ilişkin gelişmeleri izleyecek

Çin'den GSYH büyüme oranı 2021 ilk çeyrekte 1992 yılından bu yana görülen en güçlü seviyede gerçekleşti. Ancak piyasa beklentilerini yakalayamadı.Ekonomistlerin yüzde 19,0-19,2 aralığındaki büyüme beklentilerine karşın Çin'de GSYH ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 büyüdü. Öte yandan Mart ayında perakende satışlar yüzde 34.2 yükseldi, sanayi üretimi ise yüzde 14.1 düzeyinde gerçekleşti.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya yeni yaptırımların açıklanmasının ardından konuştu. Biden, “Yaptırımlarda daha ileri gidebilirdik, ancak bunu yapmamayı tercih ettim” dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının(TCMB) "Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, yeni bir büyük şokta gelişebilecek finans sistemi kırılganlıklarının durdurulmasına yardım için Hazine piyasasında reform yapılması ve hedge fonlar ile banka dışı diğer finansal kuruluşlar üzerinde inceleme, denetimin yinelenmesi çağrısı yaptı.San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin Fed'in yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedeflerine doğru "önemli ilerleme" sağlamaktan hala çok uzakta olduğunu savundu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmeye ihtiyaç olmadığını, bu hedefin kur hareketlerin orta-uzun vadede istikrarlı tutmaya yardım ettiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Biden'in 2,25 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı paketinin Kongre'den daha küçük parçalar halinde geçirilebileceğini söyledi. New York Fed Başkan Yardımcısı Lorie Logan, Hazine kağıdı alımlarının dağılımında Fed tarafından yapılacak herhangi bir ayarlamanın küçük ve teknik olacağını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin koronavirüs salgıının neden olduğu krizden tam toparlaması için hala uzun bir yol olduğunu, ancak görünümün iyileşmekte olduğunu söyledi.

New York Fed Başkan Yardımcısı Lorie Logan, Hazine kağıdı alımlarının dağılımında Fed tarafından yapılacak herhangi bir ayarlamanın küçük ve teknik olacağını söyledi.

AC Asia ex, Japan % 0,08 alıcılı

S&P 500 % -0,13 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder