İller

25 Mayıs 2021 Salı

Saadet İl Başkanı Saydam, Çumra'da çiftçileri tarlada ziyaret etti


*** MİLLETİN ASIL BAHÇESİ TARLALARDIR!

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam ve beraberindeki heyet Çumra'daki çiftçileri ziyaret ederek tarlalarda incelemelerde bulundu.

Konya ovasında görülen kuraklık tehlikesi hakkında çiftçilerden bilgi alan İl Başkanı Hüseyin Saydam, kuraklık tehlikesinin yalnızca alınacak sulama önlemleri ile bertaraf edileceğini belirtti. Çumralı Çiftçiler her geçen gün kuraklığın tarlaları için biraz daha öldürücü olduğunu ifade ederken yetkililerden de bu konu ile ilgili çalışma beklediklerini vurguladı.

NE OLURSA OLSUN ÇİFTÇİMİZ DESTEKLENMELİ

Çiftçilere yaptığı ziyaret ile beraber tarlaların durumu hakkında da bilgi alan Saadet Partisi İl Başkanı Hüseyin Saydam, Çumralı çiftçilerle birlikte yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: "Konya'mız bilindiği gibi Türkiye'nin tahıl ambarı. Özellikle şu an bulunduğumuz Çumra ilçemiz sulama alanlarının çok geniş olduğu bir ilçe. Fakat şu an ne yazık ki Çumra tarlalarında bir kuraklık hâkim. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun. Bugün özellikle gıdanın ve tarımın ne denli önemli olduğunu anladığımız bir çağdayız. Biz de ülke olarak bu konuda gereken adımları atmak mecburiyetindeyiz. Bunun için tarıma gereken önemi vermemiz gerekiyor. Aksi halde kaybeden sadece çiftçimiz değil tüm ülkemiz olacaktır. Çiftçilerimizin her ne olursa olsun desteklenmesi şarttır."

TARIM ÖNCELİKLİ OLARAK ELE ALINMALI

Çiftçilerin bankalara esir durumda olduğunu ve borçtan kurtulamadığının altını çizen Hüseyin Saydam, ifadelerini şu şekilde sürdürdü: "Ne yazık ki çiftçilerimiz bugün borçtan kurtulamıyor. Peki çiftçimiz ne yapsın tarlasını bırakıp gitsin mi? Bırakıp gidenler ne yapıyor peki, şu an asgari ücretle ancak geçinebiliyorlar. Bugün öyle bir noktadayız ki bizim kendi topraklarımız küresel şirketlerin, holdinglerin eline geçmiş durumda öyle ki kendi çiftçimiz kendi topraklarında işçi olmakta. Aynı zamanda ciddi zamlar da söz konusu. Mazotun elektriğin fiyatları ortada. Bugün çiftçilerimizin faaliyetini sürdürebilmesi için mutlaka zararlarının karşılanması gerekiyor. Belki özellikle pandemi döneminde birçok sektör destek bekliyor. Fakat baktığımız zaman tarım gerçekten bir önceliğe sahip. Bugün kanal İstanbul projesi gündeme geliyor. Bu proje elzem bir proje değil. Bu gerekli bir şey değil. Ki gerekli olsa bile bugün çiftçimizin sorunları daha önemli bir konu."

PARA MİLLETİN BAHÇESİ TARLALAR YERİNE MİLLET BAHÇELERİNE AKTARILIYOR

Çumralı çiftçilerle birlikte basın açıklaması düzenleyen Hüseyin Saydam, son olarak şunları söyledi: "Millet bahçelerine bugün birçok para aktarılıyor. Milletin bahçesi esas burasıdır. Milleti gerçekten besleyecek olan bahçeler tarlalardır. Bugün gereksiz yerlere para harcamaktansa tarlalarımıza destek vererek çiftçimizin yüzünü güldürmemiz gerekiyor. Konya'nın su sorununun bir an evvel çözüme kavuşması gerekiyor. Başka yerlere aktarılan paraların bir an önce Göksu projesine aktarılması gerekiyor. Bugün Konya'mızda obruklar oluşuyor. Bunların da bir an önce çözülmesi gerekiyor. Buradan hükümete sesleniyoruz. Çiftçimiz ciddi manada destek bekliyor."

KURAKLIK TEHLİKESİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ

Çiftçi Aşır Ali Işık kuraklık ile mücadele ederken su azlığının büyük kayıplara mal olduğunu kaydederken, "Su olmayınca tarlalarımız yıkılıyor. Kuraklık bu yıl bizler için çok ciddi bir tehdit. Yeterli sulama imkânlarına sahip olmayışımız da bu kuraklığı tarlalarımız için öldürücü bir hale getiriyor. Şehirde yaşayan insanlar bunları bilmiyor. Artık tarlalarımızda olan kuraklık tehlikesini görmemiz lazım. Bugün ne yazık ki kimse çiftçinin derdini umursamıyor. Biz çiftçilerin ipotek vermediği banka kalmadı. Çiftçiler şu anda borca esir edilmiş durumda" dedi.

TARLALARDA SU YOK, KURAKLIK VAR

Çiftçi Mehmet Avşar ise açıklanan sulama projelerinin ne zaman hayata geçeceğini sorarak, "Devletin bize yardımcı olması lazım. 2015 yılında su projeleri açıklanıyordu 2021 oldu daha yapılan bir şey olmadı. Tarlalarımız sahipsiz bırakıldı. Sulama adına şu an sadece kendi çabalarımızla bir şeyler yapıyoruz. Konya ovasının bugün Afrika kıtasından bir farkı kalmadı. Açıklamalara bakarsak her tarafa su götürülüyor fakat ortada su falan yok. Bugün tarlalarda su yo, kuraklık var" şeklinde konuştu.

HUBUBAT EKİMİNE DESTEK VERİLMELİ

Çumralı çiftçi Mehmet Ali Kuyucu da topraklarındaki ürün bolluğunun azaldığını belirterek, "Doğal olarak oluşmuş bir ürün haritamız vardı. Ürün bolluğumuz vardı. Bugün bu topraklarda bin yıllardır oluşmuş ürün haritamızı bozdular. Sulamaya gereken desteğin bir an önce verilmesi gerek. Ayrıca bu desteklerin hububat ekimine de verilmesi şart. Bugün çiftçiler zarar ediyor. Bir an evvel bunun önüne geçilmeli" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder