İller

28 Temmuz 2021 Çarşamba

​AŞK YENİLGİLERİ TECRÜBE OLARAK GÖRME SANATIDIR


Belki bu köşede onca aşk tarifi yaptık. Artık yeni bir tarifini daha buldum. Hayat karşına çıkan her şeyle sana ayrı bir tecrübe yaşatır. Her tecrübenin sonunda bir daha asla yapmam diyeceğin şeyleri yapmış olursun. Ya da kırmızı çizgilerinden birini daha aşmış olursun. Tabi kimin nerden nasıl darbe yiyeceği belli olmaz. Kimi yuvası olması için uğraşır. Kimisi de kendi elleriyle ailesini toprağa gömmek zorunda kalır. Her şeyin tek bir andan ibaret olduğunu tepeden baktığın insanlara keşke bende bunlar kadar olaydım da malım, mülküm ve gücüm olmasaydı dedirtir insanlara.

Aşk insana hayatında aldığı yenilgileri tecrübe olarak görme sanatıdır. Çünkü insanlar normal şartlarda yaşadıklarını hüzünlerini hiç unutmasalar çıldırmamaları işten değildir. Ama Allah'ın kudreti ve kainata koyduğu düzen gereği günlük koşuşturma içinden pek çok şey sıradanlaşır. Dün büyük felaket olarak değerlendirdiğin şeyler geçmişe yönelik bir tecrübe olarak elindedir. Hatta yenilgilerini sermaye yapan tek varlık insanoğludur. Tecrübelerini tarih olarak yazdığı için ders çıkaran ve aynı hatayı yapmamak için uğraşan ama yine aynı hataları tekrarlayan yine insanoğludur. Zemin farklıdır. Kişiler farklıdır. Bu yüzden hatalarda aynı olmayacaktır. O yüzden tarih tekrar etmemektedir.

Aşk aynı şekilde insana aynı sonuçlara ulaşacağını bile bile aynı hatayı tekrar yaptırmaktadır. İnsan aşktan yana aldığı yenilgileri tecrübe sayıp aynı hatayı yapmayacağım diye uğraşsa da gönlüne sözü geçmez ve hata yapar. Der ki aşk için yapılan hata, hatadan sayılmaz. Onlar gönlün kendini ispat etme çabasıdır. Sevemeyen kalp biyolojik olarak çalışsa da ölmüş bir kalptir. Ne kadar yenilgi alsa da sevda hastalığından vazgeçmez kalp. Çünkü o illete meftundur. Kavuşmak çaresi olur mu?

Evet dünya şartlarında kavuşmak bir çaredir. Nasıl kainata birden fazla cihangir sığdığı gibi bir kalbin de birden fazla fatihi olabilir. En azından meyli vardır. Dünya diliyle aldatma olarak anılan bu durum kalbin hastalıklarından biridir. Asıl mesele davranışa dönmemesidir. Davranışa dönüşme işi harama götürür ki bu saate kadar insanı insan yapan sevdası onu uçuruma sürükler.

Özetle sevdamızı da, yenilgimizi de kendimize tecrübe olarak görüp yeniden yola düşme azmini bulabilmek zor iştir. Usta işidir. Sanatkar işidir. Rabbim yolda olana kuvvet versin. Selam ve dua ile….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder