İller

18 Temmuz 2021 Pazar

Gıda Zehirlenmesi ile Koronayı Birbirine Karıştırmayın ! 

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı hijyen şartlarda saklanmayan ya da üretilmeyen yiyeceklerin sindirim sistemi enfeksiyonuna yol açabileceğini, bu rahatsızlığın belirtilerinin Koronavirüs enfeksiyonu ile benzerlik gösterdiğini söyledi.

Korona İle Karışabilir

Her iki enfeksiyonun belirtilerinin benzediğini anlatan Dr. Yapalı, “Aşırı sıcakların olduğu yaz günlerinde geçireceğimiz Kurban Bayramı’nda uygun hijyen şartlarında hazırlanmayan ya da saklanmayan yiyeceklerin tüketilmesi sindirim sistemi enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Koronavirüs virüs enfeksiyonu da bulantı, kusma ve ishal gibi benzer sindirim sistemi yakınmalarına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu yakınmaların varlığında bu olasılık da göz ardı edilmemelidir” diye konuştu.

Dr. Yapalı şu uyarılarda bulundu :

Egzersizi ihmal etmeyin

Uzun bir tatilin de olduğu bayram dönemi rehavete kapılmamak, hareketsiz kalmamak gerekiyor. Günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatacak, metabolizmayı hızlandırarak kilo alımını engelleyecektir.

Kalabalık sofralarda bir araya gelmeyin

“Kısıtlamalar kaldırılmış olsa bile pandemi döneminde bayram geçirdiğimizi unutmamalıyız. Bayramda kalabalık ortamlarda bir araya gelmemeye, sofralarımızın aşırı kalabalık olmamasına özen göstermeli, maske ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeliyiz. Toplumun aşılanma oranının artmasıyla beraber aşının bulaşı engellemediği, ancak ağır hastalık geçirmeyi önlediği gerçeğini unutmamalıyız” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder