Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Yeni doğan, 24 / 48 saatlik bebeklerden, yaşla birlikte işitme ve denge kaybının artmasına bağlı olarak her yaştan birey, odyologların ilgilendiği hasta profilinde yer almaktadır.” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, odyoloji bölümü ve eğitimine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Odyoloji hem işitme hem denge sistemlerini inceler
Odyo (audio) kelimesinin ses ya da işitme, işitilebilir ses gibi anlamlara geldiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, fakat odyolojiyi bu kadar küçük bir tanım içerisine sığdırmanın doğru olmadığını belirterek “Çünkü işitmemizi sağlayan kulaklarımız, aynı zamanda bizim dengeden sorumlu organlarımız. Dolayısıyla odyoloji hem işitme hem denge sistemlerini inceleyen; sıkıntı ya da problemleri tespit eden ve uygun rehabilitasyonları inceleyen bir bilim dalıdır. Odyoloji bilimini uygulayan veya bu bölümde bir şeyler üreten meslek mensuplarına ise odyolog denmektedir.” dedi.
Odyologların hasta profili çok geniştir
Odyologların çok geniş popülasyon ve yaş aralığında hasta profiline sahip olduğundan sorumluluklarının fazla olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Yeni doğan, 24 / 48 saatlik bebeklerden, yaşla birlikte işitme ve denge kaybının artmasına bağlı olarak her yaştan birey, odyologların ilgilendiği hasta profilinde yer almaktadır. İşitsel bilgilerden yoksun kalan bir bebeğin konuşma üretimi de olmayacağından erken dönemde işitme kaybının tespiti, cihazlandırılması ve uygun rehabilitasyon programı ile yaşıtlarıyla aynı veya onlara yakın düzeyde gelişim gösteren bireyler olarak topluma kazandırılmasında odyologların rolü büyüktür. Ayrıca denge problemleri, yaşam kalitesini önemli derecede düşüren problemler olduğundan yine bu bireylerin hayatlarına da uygun müdahalelerle dokunanlar odyologlardır.” diye konuştu.
Empati becerisi gerekiyor
Odyoloji bölümünün sağlıkla ilgili bir alan olması nedeniyle ağır bir ders programı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Odyoloji bölümü, bu ağırlığın altından kalkabilecek öğrenciler tercih etmelidir. Söz konusu insan olduğundan, manevi karşılığı yüksektir ancak bunun için üst düzey empati, sabır ve vicdan sahibi olmak gerekir. Bir odyolog diğer tüm sağlık çalışanları gibi, karşısındaki yerine kendini koyabilmeli; hastanın tüm şikâyetlerini eksiksiz dinleme sabrına sahip olabilmeli ve umut satmak yerine kişinin hayatına dokunabilmelidir.” diye konuştu.
İstihdam ve iş olanakları açısından seçenekler sunuyor
Odyolojinin Türkiye’de önü açık olan bir bilim olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, “Mezunlarımız devlet ve özel sektörde odyolog olarak çalışabiliyor. Devlete atanabiliyorlar, özel sektörde de hem işitme cihazı firmalarında, biyonik kulak dediğimiz daha üst düzey işitme cihazı firmalarında veya işitme engelli bireylerin işitsel rehabilitasyonlarını yürütüldüğü özel eğitim kurumlarında görev yapabiliyorlar. Aynı zamanda, kulaklık teknolojisinin gelişmesiyle veya işitme engelli bireylerin sayısının artışına bağlı olarak ilerleyen dönemlerde odyolojinin istihdamının da artacağını düşünüyoruz. İşitme kayıplı bireyler ya da daha erken yaşta işitme kaybına sahip olan bireyler ortaya çıktıkça odyologlara duyulan ihtiyaç da artacaktır. Aynı zamanda değişen ve gelişen tıpla ömrün uzaması, daha fazla yaşlı ve daha fazla işitme kaybı demek.” diye konuştu.
Endüstri ve sanayide çalışma alanları artacak
Odyoloji alanında gelecekte endüstri ve sanayide talebin artacağının öngörüldüğünü kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, bu alandaki istihdam olanaklarına ilişkin de şunları söyledi:
“Bu sektörler gürültünün yoğun olduğu alanlar olduğundan, iş yeri hekimleri gibi odyologların da bu alanda istihdam edileceği öngörüsündeyiz. Ayrıca okul öncesi ve okul çağında işitme kaybına uğrayan ve fark edilmeyen çok sayıda çocuk var. Dolayısı ile yeni doğan taramalarına ek olarak çocukların rutin işitme taramalarını yapma ve ileri tetkikler için yönlendirme veya işitsel rehabilitasyon uygulaması gibi görevlerle devlet ve özel okullar da odyologların çalışabileceği alanların arasında gösterilebilir. Tabi bir de işitme cihazı bayileri gibi kendilerine özel iş yerleri açıp işitme cihazı uygulama merkezlerini işletebiliyorlar.
İşin bir de akademik boyutu var. Artık çok sayıda üniversitede odyoloji bölümü var. Bu kadar odyoloji bölümüne kıyasla alanda çok az doktora mezunu var. Bu nedenle de akademik kariyerde mezunlar için cezbedici olabilir.”
Odyoloji zevkli bir meslek alanıdır
Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, odyoloji bölümünün eğitim süreci ve profesyonel yükümlülüğü çok ağır olmasına rağmen kendi içinde çeşitli çalışma alanları olan güzel, zevkli bir meslek alanı olduğunu söyledi. Ceylan, “Sadece maddi getirisi ile değil, layığı ile bu mesleği icra edebilme özelliklerinin varlığından emin olunduktan sonra tercih edilmesi gereken bir alandır.” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder