İller

15 Eylül 2021 Çarşamba

TARİHİ TARİHÇİLERE BIRAKMAK


Tarih evet tarihçilere bırakılamayacak kadar kutsal bir siyaset aracı. Aslında yazdığım cümlenin Türkiye şartlarında kimsenin işine gelmediğini de biliyorum. Ülkede hiçbir alanın asıl sahibine bırakılamayacak kadar önemli olduğunu biliyorum. Daha doğrusu her şey siyaset için bir araç. 

Dün Ermeni meselesi tartışması oldu. Tartışan kim? İngilizler 1918-22 arası İstanbul'da at oynattı. Bizim katliam yaptığımıza dair belge bulamadılar. Bulsalardı ne yaparlardı siz daha iyi biliyorsunuz. Sadece bizim katliam yapanları cezalandırma emirlerimizi ve uygulamalarımızı buldular. Ama biz olduk soykırımcı. Özetle tarih siyasetin alanı olmuştu.

Sosyal paylaşım ağlarında Edremit'in kurtuluşu ile ilgili bir video dönüyor. Orada çarşaflı bir kadın zincire vurulmuş bir halde. Daha sonra efeler onları kurtarıyor. Bir partinin belediye meclis üyesi olana bitene tepki gösteriyor. Olaya sosyal ağlarda tepkiler geliyor. Meselenin ideolojik boyutuna girmeyeceğim. Çünkü bizim ülkede her siyasi görüşün buna benzer güzide(!) uygulamaları var. Bugün onlara ise yarın size. O yüzden kimse masum değildir. Bu uyarılar hepimize. 

Gelelim işin ilmi boyutuna tarih öğretiminde kullanılan drama diye bir teknik var. Olayın canlandırılması anlamına geliyor. Öğrenci aktif olarak katılım sağladığı için öğrenmenin kalıcı olduğu bir tekniktir. İmkânlar dâhilinde kullanımı tavsiye edilir. Balıkesir Edremit'te yapılmaya çalışılan faaliyet kısaca bu. Ama olayda kadın unsurunun kullanım şekli ve daha doğrusu verilmeye çalışılan mesaj amacının dışında. Art niyet var mı sorusunun cevabını sizlere bırakıyorum. Edremit vb. yerlerin kurtuluşu ile ilgili sade, basit ve anlaşılır bir senaryo üretmek için Yeşil Deniz dizisindeki bir sahneyi şiddetle tavsiye ederim. Hayali kasaba Yeşilova yani İzmir Birgi'nin kurtuluşunu canlandırdıkları sahneler gayet güzel örnekler. Olay sonrası verilen tepkilerin haklı olduğunu kadın ve çarşaf unsurunun orada tarih şuuruna hizmet etmediğini düşünüyorum. Yapanların da tarihi çok ta düşünmediklerini biliyorum. Çünkü tarih, tarihçilere bırakılamayacak kadar kutsal bir silahtır. O yüzden tarihi en iyi siyasetçiler bilir. 

Selam ve dua ile…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder