İller

25 Kasım 2021 Perşembe

​Pandemi spora olan ihtiyacı artırdı

MAC, Türkiye'nin Hareket Haritası'nı çıkardı

Türkiye'nin en büyük spor kulübü zinciri MAC, FutureBright ile Türkiye'nin Hareket Haritası Araştırması'nı hazırladı. Araştırmaya göre Türkiye'de her 10 kişiden 8'i sağlık için spor yapmak gerektiğini düşünüyor. 4 kişiden 1'i haftada 3 gün spor yapıyor. Ancak pandemide hareketsizlik arttı ve toplumun yüzde 23'ü ortalama 5,3 kilo aldı.

10 yılı aşkın süredir Türkiye'nin en büyük spor kulübü zinciri olan MAC, FutureBright ile ''Türkiye'nin Hareket Haritasını'' çıkardı. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen araştırma, toplumun hareket tanımı, kendilerini ne kadar hareketli bulduğu, sporun hayatlarındaki yeri ve pandemiyle birlikte hareket alışkanlıklarındaki değişimlere yönelik sonuçları ortaya koydu.

15-69 yaş aralığındaki üç bin kişiyle yapılan araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 59'u kendilerini hareketli olarak tanımlarken, hareket sporun yanı sıra günlük rutinler, ev işleri, alışveriş yapmak da hareketle ilişkilendiriliyor. 4 kişiden 1'i haftada 3 gün spor yapıyor.

Pandemide her iki kişiden biri hareket seviyesinin düştüğü söylerken bu dönemde 100 kişiden 23'ü ortalama 5,3 kilo aldı.

MAC CEO'su Can İkinci ve FutureBright Grup Kurucu Ortağı Akan Abdula, düzenlenen basın toplantısında araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Raporun sonuçları şöyle:

Zamanım yok diyoruz, yeterince hareket etmiyoruz

Ankete katılan her 10 kişiden 4'ü spor aktiviteleriyle ilişkilendirirken 5'i hareket etmeyi yürüyüş olarak tanımlıyor. Gezmek, dolaşmak, ev işleri de hareket olarak tanımlanıyor
Türkiye'de her 10 kişiden 1 kendisini ''çok hareketli'' olarak, 5'i ise ''hareketli'' olarak tanımlıyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 50'si, kadınların yüzde 60'ı, annelerin ise yüzde 70'i ''Hareketliyim'' diyor
Her 100 kişiden 15'i hareketlerini telefon uygulaması aracılığı ile takip ediyor. Günlük adım sayısı ortalaması 7.720
Hareket etmeyenlerin en temel mazeretleri zaman olmaması ve yorgunluk

Sporun sağlığı desteklediğine inansak da 4 kişiden sadece 1'i spor yapıyor

Her 10 kişiden 8'i sağlıklı yaşam için spor yapılması gerektiğini belirtiyor. Kadın katılımcılar erkeklere göre sporu kilo verme ile daha fazla ilişkilendiriyor.
Türkiye'nin yüzde 75'i spor yapmıyor. Her dört kişiden biri spor yaptığını belirtirken, spor yapılan ortalama gün sayısı haftada 3.

Pandemide hareketsizlik arttı, Türkiye'de her 100 kişiden 23'ü ortalama 5,3 kilo aldı

Ankete katılanların yüzde 47'si pandemi döneminde hareketlerinin azaldığını belirtiyor.
Pandemi araştırmadaki tüm yaş gruplarında hareketleri kısıtlamış ancak ileri yaş grubuna uygulanmış uzun dönemli yasaklar nedeniyle, bu kesimde hareketsizlik özellikle yüksek.
Çalışan kesim en hareketli kitle olarak ortaya çıkıyor.
Bu dönemde dışarıda yapılan temel aktiviteler olarak yürüyüş ve koşu öne çıkıyor.
Evde yapılan sporlarda ise en fazla vücut egzersizleri tercih edilmiş. 25-34 yaş grubu vücut-kas egzersizlerine ağırlık verirken, kadınlar ve gençler pilates / yoga yapmaya yoğunlaşmış.
Hareketli ve spor yapan kitlenin yarısı pandemi sonrasında daha fazla spor yapacağını söylüyor.
Pandemiyle beraber her 3 kişiden 1'i beslenmesine dikkat ettiğini belirtiyor. Özellikle kadınlar (yüzde 34) ve spor yapanlar (yüzde 48) bu dönemde daha dikkatli beslenirken, halihazırda hareketsiz olan kitle (yüzde 21) beslenme konusunda daha dikkatsiz davrandığını belirtiyor.
Her 100 kişiden 23'ü pandemi sırasında kilo aldığını ifade ediyor. Pandemi dönemde alınan ortalama kilo 5,3 kg olurken,kadınların ve hareketli sporcuların görece daha az kilo aldığı görülüyor.

''Türkiye'yi harekete davet ediyoruz''

MAC CEO'su Can İkinci, ''MAC olarak kurulduğumuz günden bu yana hedefimiz toplumu spora teşvik ederek sporun bir yaşam tarzı olarak görülmesine katkıda bulunmak. Bu hedef doğrultusunda FutureBright'la önemli bir araştırma gerçekleştirdik ve Türkiye'nin Hareket Haritasını çıkardık. Sporun sağlıkla ilişkisi kanıtlanmış bir gerçek. Araştırmalar düzenli spor yapan, hareketli insanların; spor yapmayan, hareketsiz kalan kişilere oranlara daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürdürdüğünü gösteriyor. Haftada üç gün egzersiz yapmanın pek çok sağlık probleminin önlenmesinde etkili olduğu da biliniyor. FutureBright ile yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre de Türkiye'deki her 10 kişiden 8'i sağlıklı yaşam için spor yapılması gerektiğine inanıyor. Diğer yandan aynı araştırma sonuçları Türkiye'nin dörtte üçünün spor yapmadığını gösteriyor. Dolayısıyla sporun sağlıklı yaşam için gerekli olduğu konusunda toplumca hemfikiriz ancak spor yapmak için daha çok gayret göstermemiz lazım.

MAC ailesi olarak daha hareketli, daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatın toplumsal bir ihtiyaç olduğuna inanıyor ve 10 yılı aşkın süredir daha fazla kişiyi spora teşvik ederek sporu herkes için erişilebilir kılmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu nedenle, pandemiyle birlikte toplumda spor bilincinin arttığını görmek bizim için mutluluk verici. Spora ilginin artmakta olduğunu hem kulüplerimize hem de etkinliklerimize katılımların artmasıyla da gözlemleyebiliyoruz. Bu bilincin tüm topluma yayılması ile daha çok kişinin sporu bir yaşam biçimi haline getireceğine inanıyoruz. MAC olarak yaşam kalitemizi artırmak ve daha sağlıklı bir hayat için Türkiye'yi harekete davet ediyoruz'' dedi.

FutureBright Grup kurucu ortağı Akan Abdula ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: ''MAC ile iş birliği içinde Türkiye'ye böyle bir araştırma kazandırdığımız için mutluyuz. Fiziksel aktivitenin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Hayatımızı olabildiğince aktif geçirmek, fiziksel aktivite ile daha fazla yarar sağlayıp, sağlığımızı korumak mümkün. Pandeminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar üzerinde fiziksel ve ruhsal etkileri oldu. Sağlığımıza en çok dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Bunun için de spor şart. Bu araştırmanın çıktılarının spora ilişkin farkındalığı artıracağına, herkese rehber olacağına inanıyoruz.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder