İller

6 Ocak 2022 Perşembe

​TARİHİN EFSANELERİ: HALİD BİN VELİD


TRT Belgeselin yeni dizisi: Tarihin efsaneleri. Yakın zamana kadar alınan ama şimdiden sonra alınmayacağı söylenen faturalardaki TRT payının yerine gittiğini gösterebilecek bir yapım. Bir zamanların Savaşın Efsaneleri gibi dizi film tadında yapılan bir belgesel. Zaten aynı ekip tarafından yapılıyor. Bu defa kahramanlar bölümlük değil. Dizi formatında olacak. Normal diziden farkı senaryo olmaması bana göre. Tamamen tarihi gerçekler anlatılmaya çalışılır. Diziler senaryodur ve senaristin hayal gücüdür. Tabi dizilerde yönetmenin anlattığı senaryoyu izlersin. Bazen senarist bile yazmadığını izleyebilir.                                                                                         

TRT Belgeselin bu yeni dizisi Allah'ın Kılıcı Halid bin Velid'i anlatıyor. Muhtemelen Tarihin Efsaneleri ilk onunla başlayacak. Eğer tutarsa başka efsane komutanlar ile devam edecek. Burada yalnızca bir savaş değil kişinin hayat hikayesi tamamen ele alınacak. Peki neden Halid? Bana göre ilk neden onun karakteri. İman ettikten sonra liderliğine oynadığı bir toplumu tamamen geride bırakıyor. Burada makam, mevki ve güç gibi günümüz insanının taptığı unsurlar olduğunu söyleyeyim. İkincisi çıkar için değil gönülden bağlandığı için yoldadır Halid. Yani zorla Müslüman olmamıştır. Gidecek yeri olmadığı için değil kendi isteği ile buradadır. Diğer türlü amcası Ebu Cehil'in yolunda ölür giderdi. Üçüncüsü hem kavga adamıdır aynı zamanda gönül adamıdır. Mute'de en ön saftadır. Mekke fethinde müşriklerle savaşan tek kişi de odur. İlim tarafı kuvvetli değildir. İslam tarihinde kılıcın kaleme baskın geldiği nadir şahsiyetlerdendir. Kılıcın simgesidir. Seyfullah'tır. Allah'ın kılıçlarından biridir. Geç girdiği İslam davasında hayatının sonuna kadar mücadele etmiştir. Suriye, Irak ve İran tüm cephelerde yenilmezliğin adı Halid olmuştur. Davasına aşık bir adam olduğu için bu nimetler verilmiştir. Hz. Ömer ona sıradan bir asker olmayı emrettiğinde elindeki askerle Medine'yi yerle bir edebilecekken o "Sıradan bir neferliği komutanlığa tercih etmiş" hak davasında yolundan gidenlere bir meziyet daha kazandırmıştır….

Bana göre bu belgeselin başlangıcı için seçilebilecek en sağlam kişi seçilmiştir. İnşallah başka model şahsiyetler ile siyasete bulaşmadan devam eder. Belgesel danışmanları da alana hakim kişiler. Bu tip yapımların artması en büyük dileğim. 

Selam ve dua ile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder