İller

18 Nisan 2022 Pazartesi

​Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz


Birlik Vakfı Konya Şubesi tarafından İl Halk Kütüphanesi konferans Salonunda "Yeni Uzay Çağının Neresindeyiz" konulu konferans düzenlendi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın konuşmacı olarak katıldığı programa ilgi oldukça yoğundu. Programın açılış konuşmasını yapan Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, katılımlarından dolayı Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'a teşekkür ederek, "İlim ve bilimin ışığında ülkemizin daha müreffeh bir seviyeye gelmesi için uzay alanında her türlü desteğin ve çalışmanın yapılması gerektiğini kaydetti.

Konferans öncesi düzenlenen; Genç Birlik Komisyonu Başkanı Ömer Lütfü Çınar'ın Birlik Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliğine, Genç Birlik Komisyonu Başkanlığına ise Ahmet Cahit Selek'in görevlendirilmesi ile ilgili kısa bir ödül takdimi gerçekleşti.

Daha sonra konferanssa geçildi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım: "Gelişmiş ülkelerle mukayese ettiğimizde 30 yıl gerideyiz. Bu tabii bizi korkutmuyor. Hızlı çalışarak ve kendi metotlarımızla kısa yollar bularak bu arayı kapatmak için yoğun şekilde çaba gösteriyoruz" dedi.

Milli Uzay Programı'ndaki 10 hedefin içerisinde uzay havası, ekosistem geliştirmesi, gözlem kapasitesi, uzay limanı kurulması gibi çok sayıda program bulunduğuna dikkat çeken Serdar Hüseyin Yıldırım, "Gelecek dönemlerde, uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz anlayışı geçerli olacak. Uzay öyle bir noktaya geldi ki, sadece haberleşme değil artık bilimsel faaliyetlerin de çok büyük bir kısmı uzaya dair oluyor. Dünya'ya uzaydan bakmak, gezegenin problemlerini bu şekilde daha doğru teşhis edip çözmek çok mühim bir imkân. Tüm bilimler çalışmalarını uzaya taşıyor ve bizim de bunu kaçırmamamız lazım. Türkiye'nin uzay programında özellikle Ay Misyonu kapsamında aya ulaşmayı hedefliyoruz. Bir başka hedef ise yine 2023 yılı için bir Türk bir bilim insanını ilk defa uluslararası uzay istasyonundan uzaya göndererek bilimsel araştırmalar yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu iki hedefi de 2023 yılında gerçekleştireceğiz," diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder