İller

7 Mayıs 2022 Cumartesi

Karşıt Gelme Bozukluğu, Hangi Dönemlerde Görülür?

Karşıt Gelme Bozukluğu, Hangi Dönemlerde Görülür?

Çocuğun otoriteye karşı gelmesi, uyumsuz davranışlarda bulunması, olarak tanımlanan karşıt gelme bozukluğu, 2 yaş ve ergenlik döneminde görülebiliyor.

Psikolog İnci Nur Ülkü, çocuklarda ortaya çıkan karşıt gelme bozukluğu ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkü, çocukların bazı gelişim evrelerinde karşıt gelme gibi davranışların gözlemlenebileceğini belirterek “2 yaş ve ergenlik döneminde benzer davranışlar gelişimsel özellikler olarak görülebilir. Karşıt olma, karşıt gelme bozukluğu küçük çocuklarda ve ergenlerde görülebilen bir davranış bozukluğudur.” dedi.

 

Uyumsuz davranışlar ve çok sık ağlama görülebiliyor

Ülkü, karşıt gelme bozukluğunu “Çocuğun otoriteye karşı gelmesi, uyumsuz davranışlarda bulunması, sık sık sinirlenmesi, ailenin koyduğu kurallara karşı gelmesi ve çok sık ağlaması” olarak tanımladı. 

Karşıt Gelme Bozukluğu, Hangi Dönemlerde Görülür?

 

En az 6 ay devam etmesi gerekiyor

Çocuk ve ergenlerde zaman zaman bu tür davranışların gözlemlenebileceğini söyleyen Ülkü, “Ancak karşıt olma, karşıt gelme bozukluğu teşhisi konulan çocuklarda, sürekli ve en az 6 ay devam etmesi gerekir. Bu durum çocuğun yaşamını ve çevresindeki kişilerle ilişkisini olumsuz etkiler. Bu çocuklarda öfke nöbetleri görülebilir. Kendilerine söyleneni yapmamak için direnebilirler. Yapmak zorunda kaldıklarında ise söylenerek yapabilirler.” diye konuştu.

 

Anne ve babanın iş birliği yapması önemli

Karşıt olma karşıt gelme bozukluğunun tedavisinde ailenin önemli bir rol oynadığını söyleyen Ülkü, “Anne ve baba ile iş birliği yapmak gerekir. Anne ve babaya tutumları konusunda eğitim verilmelidir. Onların tutumlarını değiştirmesi, çocuğun da tutumlarının değiştirmesine sebep olacaktır.” diye konuştu. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder