İller

13 Mayıs 2022 Cuma

Soma Faciasının 8. Yılının Ardından Geçen 8 Yılın Değerlendirmesi

Soma Faciasının 8. Yılının Ardından Geçen 8 Yılın Değerlendirmesi

Takvimler 13 Mayıs 2014′ ü gösterdiğinde Türkiye tarihinin en büyük cinayetlerinden biri olan soma faciası yaşandı. Somadaki kömür madeninde, güvensiz dehlizlerde, ihmaller ile ölüme gönderilen 301 işçinin acısı yürekleri yaktı. Türk TORAKS Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, Soma cinayetinin 8. yılında 13 Mayısta düzenlenecek olan etkinlik için çağrıda bulundu.

Soma faciası ile ilgili konuşma yapan Türk TORAKS Derneği, Soma’nın kaza değil cinayet olduğunu anlatan birçok ihmali raporlar ve çalışmalar ortaya koydu. Prof. Dr. Yavuz Havlucu, dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve, “Türk Toraks Derneği iş cinayetlerinin en kitlesel olanı Soma Faciası ile 13 Mayıs 2014 tarihinde karşılaştığında, dernek kurullarında yer alan temsilcileriyle, üyeleriyle derin öfke, çaresizlik duygularını yaşadı. Neydi 301 canı göz göre göre ölüme götüren nedenler? Neden madenlerde karbon monoksit zehirlenmeleri oluyordu? İşçileri güvensiz dehlizlerde, dayıbaşılarla çalıştıran sistemin sonu gelmeyecek miydi? Maden kazalarında can kurtaracak önlemler nelerdi? Madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri neden yeterli değildi? Aklımızda bu sorularla hekim ve bilim insanı duyarlılığıyla önce “kömür madeni kazalarında gözlenen solunum sistemi acilleri, tanı ve tedavisi” başlıklı ve 10 yazarlı bilimsel rapor hazırladık.” dedi.

Soma Faciasının 8. Yılının Ardından Geçen 8 Yılın Değerlendirmesi

BU OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Havlucu son olarak, “Soma Cinayeti’nden bir yıl sonraki kongremizde, Soma’da neler yaşandığını canlı tanık eşliğinde ve bölgeyi tanıyan milletvekili ve uzmanlar eşliğinde bir ana oturumda tartıştık. Kongreye Greenpeace gönüllüleri de ‘Kömür can yakar’ yazan tşörtler ile katılım gösterdi. Soma’dan gelen işçiler, gazeteciler ve milletvekilleri ile bir ana oturum düzenlendi. Bu yıl da yine Soma İş Cinayeti’nin 8’inci yılında gün boyu devam eden bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Soma’da neler gördük? İş sağlığı politikaları, iş cinayetinin madenci gözüyle aktarımı, gaz zehirlenmelerine karşı alınacak önlemleri konuşacağız. Yeni bir Soma yaşanmaması için hekim olarak bu olayın takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder