İller

6 Mayıs 2022 Cuma

“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

YÖK Başkanı Erol ÖZVAR, uluslararası öğrenci sayısı hakkında, “Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır” açıklamasını yaptı.

“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

YÖK Başkanı Erol Özvar, 15 farklı ülkeden toplam 80 öğrencinin katıldığı programda yaptığı konuşmada, Ramazan ayının birleştiriciliğinde bir sofra başında buluştuklarını, öğrencilerle sohbet ederek görüş ve önerilerini dinlemek istediklerini söyledi. Dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı iklimlerinden gelen öğrencilerin her birinin önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Özvar, öğrencilere “Şunu bilmenizi isterim, Türkiye’deki üniversitelerimizde kurmaya çalıştığımız mozaiğe kendi coğrafyalarınızdan getirdiğiniz kültür, bilgi ve tecrübelerinizle, çok önemli katkılar sunuyor ve onları zenginleştiriyorsunuz. Sizlerin bu katkısı, evrensellik iddiasıyla hareket eden yükseköğretim kurumları ve bizler için çok değerli.” dedi.

 

“Uluslararası öğrencilerimizi kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz”

Dünyada öğrenci hareketliliğinin hızla artarak genişlediğini, bu genişlemeyi bir fırsat olarak gören ülkelerin, önceliklerini ve eğitim politikalarını uluslararası öğrencilerden gelen harç ve yaşam ücretleri üzerine kurduklarını söyleyen Özvar, “Ancak bizim önceliklerimiz bu ülkelerden çok daha farklı. Türkiye yükseköğretim sistemimizde uluslararası öğrencilerimizi, kurum kültürünü zenginleştiren birer elçi olarak görüyoruz. Bu maksatla, Türkiye Bursları projesi hayata geçirilmiş bulunmaktadır. Aynı teveccühü bizi tercih eden uluslararası öğrencilerimizden de görüyoruz.” dedi.

 

2021 yılı istatistiklerine göre, Türkiye Burslarına 175 ülkeden, 165 bin civarında, rekor düzeyde bir başvuru gerçekleştiğini belirten Özvar, bursların kapsamının da önemli oranda çeşitlendiğini, öğrencilerin aylık burslarının yanında, barınma, sağlık sigortası, Türkçe dil eğitimi ve ulaşım gibi birçok kanaldan da desteklerin sürdüğü bilgisini verdi.

“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

“Ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır”

YÖK Başkanı Özvar, son iki yıldır yaşanan pandemi koşullarına rağmen, Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının hızla artmaya devam ettiğini belirterek, “2022 yılı verilerine göre, ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı, 198 ülkeden 255 bine ulaşmıştır. Bu durum, Türkiye yükseköğretim sisteminin uluslararası arenada büyük bir cazibe merkezi haline geldiğinin bir işareti olarak görülmelidir.” dedi.

YÖK olarak başta komşu ve kardeş ülkeler olmak üzere, tüm ülkelerle iş birliğini arttırmanın bir yolu olarak uluslararası öğrencilere büyük önem verdiklerinin altını çizen Özvar, “Öğrencilerimizin hak ettiği nitelikli eğitimleri alabilmesi için gerekli tüm düzenlemeleri yapıyoruz ve yapmakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder