Akciğer kanserinin tedavisinde ilk aşamayı genellikle cerrahi operasyonlar oluşturuyor. Teknolojik gelişmeler ışığında geliştirilen ve cerrahinin geldiği son nokta olarak değerlendirilen robotik cerrahi yöntemi hastalara daha az kanama, daha az ağrı ve daha düşük komplikasyon riski gibi önemli avantajlar sağlıyor. “da Vinci” robotik cerrahi ile yapılan akciğer kanseri ameliyatlarının ardından hastalar günlük yaşamlarına daha hızlı ve daha sorunsuz dönüyor.
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması olarak bilinmektedir. Genellikle belirti vermeyen ve ağırlıklı olarak ileri evrelerde tespit edilen bu kanserin görülme oranı sigara kullanımının artması ile yükselmektedir. Sigara içen insanların yanında akciğer kanseri hiç sigara içmemiş kişilerde de genetik geçiş ve çevresel faktörler sebebiyle de gelişebilir.
Cerrahi, tedavinin en önemli kısmıdır
Robotik cerrahi ile yapılan ameliyat, ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında uygulanır. Hastaya gerekli pozisyona koyduktan sonra yapılacak işleme göre hasta üzerinde giriş yerleri belirlenir ve “da Vinci” robot kolları yerleştirilir. Hastanın vücuduna 4 adet küçük kesi açıldıktan sonra, bu deliklere robotun kolları yerleştirilir. Bu kollardan bir tanesi kamera portu, bir tanesi tutucu, diğeri de hem yakacan hem de diseksiyon yapacan özel bir kol olarak kullanılır. Masa başında bulunan operatör de kendine ait port ile cerrahiye yardımcı olur. Operasyonu gerçekleştirecek uzman hekim, robot ile masadan bağımsız ünite olan konsola oturur ve konsol üzerinde bulunan iki adet joystick aracılığı ve üç boyutlu, yüksek kalitede ve 10-20 kat büyütmeli olarak görüntü sağlayan kamera yardımı ile robot kolları yöneterek gereken cerrahi işlemi gerçekleştirir.
Robotik Cerrahisinin Avantajları Nedir?
- Robotik cerrahi ile yapılan akciğer kanseri ameliyatlarında kanama riski daha az olur.
- Hastanın hastanede yatış süresi ve gelişebilecek komplikasyon oranları düşer.
- Hastanın ameliyat ağrısı daha az olur ve daha kısa sürer
- Kişi günlük yaşantısına daha kolay dönebilir.
- Hastanın estetik açıdan göğsünde daha az iz kalır.
- Robot kollarının bir insanın el ve bilek hareketlerini bire bir anlık olarak uygulayabilmesi cerraha büyük kolaylık sağlar
- Robotik cerrahinin olağanüstü hassasiyeti ve 540 derece dönebilen yüksek manevra kabiliyetine sahip “bilekleri”, gerekli akciğer dokularını rezeke etmek ( çıkarmak) ve lenf düğümlerini kesmek için idealdir.
- Operasyonu gerçekleştiren cerrah kamerayı çok rahat kontrol edebildiği için istediği alanları çok daha net, istediği açıda ve büyüklükte görebilir.
- Robotik cerrahide kullanılan kamera 3 boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlar. Bununla birlikte bu kamera çift gözlü olduğu için derinlik hissini gerçekçi olarak yansıtır.
- Robotik akciğer kanseri cerrahisi ayrıca, cerrahın akciğer yapılarını göğüs duvarının önden görmesini sağlar; bu, açık cerrahiye daha çok benzeyen bir yaklaşım olmaktadır. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
BASIN BÜLTENİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder