İller

8 Haziran 2022 Çarşamba

Doğuştan İşitme Kaybına Koklear İmplant

Doğuştan İşitme Kaybına Koklear İmplant

İleri derece işitme kaybı olan ve şu an yaşıtları gibi konuşarak müzik dinleyen Atlas Deniz’in umuda açılan yolculuğunu, Annesi Gizem Gökoğlu anlattı. Gökoğlu, şu an 3 yaşındaki Atlas Deniz’in koklear implant ameliyatı öncesi ve sonrası yaşadıklarını paylaştı.

Atlas Deniz’e 40 günlükken ileri derece işitme kayıpları olduğunu belirterek, hikayelerini anlatmaya başlayan Gökoğlu, “O gün işitme cihazı aldık ve takınca sesleri az da olsa duyduğunu anladık. Oğlumuz nasıl daha iyi duyar diyerek araştırmalara başladık. Bizim hikayemizde imkânsız olmayacaktı, umut vardı ve biz mucizeyi birlikte gerçekleştirecektik” dedi.

 

“Koklear implant ile seslere anında tepki veriyor”

Atlas Deniz işitme cihazı kullanırken, kulak arkasına alıştığı için koklear implantta da Nucleus 7 tercih ettiklerini söyleyen anne Gökoğlu, “İlk günler ses işlemcisini elimizde görünce heyecanlanıp kafasını gösteriyordu ve takınca tüm bedeniyle bize gülümsüyordu. Ses işlemcisini uyuyacağı zaman bile çıkarmamızı istemiyor, geceleri de duymak istiyordu. İşitme cihazı ile ona seslendiğimde belki 4-5 saniye sonra dönüp bakıyorsa şimdi anında dönüp bakıyordu ve anlıyordu. Koklear implant ile durum bambaşka hale gelmişti. Artık karşımızda ayakları yere sağlam basan küçük bir çocuk vardı.” dedi.

Doğuştan İşitme Kaybına Koklear İmplant

“Üzülerek zaman kaybetmeyin, çözüme odaklanın”

Gökoğlu, ailelerinde işitme kayıplı bireyler olanlara, “Bu süreci kabullenin ve normalleştirin. Üzülüp zaman kaybetmek yerine çözüme odaklanın ve dik durun” diyen Gökoğlu, önerilerini şöyle ifade etti; “Biz böyle yaptık. Etrafımıza “Koklear implantıyla duyabilen bir çocuk, gözlük kullanmak gibi lens takmak gibi ne farkı var” diyerek anlattık. O yüzden işitme kayıplı çocuğu olan aileler önce kabullenerek başlamalı, çözümleri doğru şekilde aramalılar. Erken tanı alınmışsa hemen cihazlanmak gerek, çocuk ne kadar farklı uyaran alırsa, koklear implantla o kadar hızlı gelişir bu unutulmamalı. Dışarıda cihaz takmak istemeyenler, elalem ne derse desin utanılacak bir konumuz yok, o çocukları çevre seslerinden mahrum etmeyin.” diyerek önerilerde bulundu. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder