İller

10 Haziran 2022 Cuma

TYP Personelinin Mağduriyeti Giderilmelidir

TYP Personelinin Mağduriyeti Giderilmelidir

2021-2022 eğitim öğretim yılında 81 ildeki okullara TYP çerçevesinde 42 bin personel geçici olarak görevlendirilmiştir. Bu yıl TYP çerçevesinde atanan personel sayısının yetersiz olması nedeniyle yüzlerce okulda personel sıkıntısı yaşanmaktadır. Eğitim Sen bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunup, personel mağduriyetlerinin giderilmesini vurguladı.

Eğitim Sen TYP personellerinin mağdurlukları ile ilgili açıklamalarda bulunup Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Sendika yaptığı açıklamada, “2021-2022 eğitim öğretim yılı itibariyle okulların üçte ikisinde kadrolu yardımcı hizmetli bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tıpkı ücretli öğretmen istihdamında yaptığı gibi her eğitim öğretim yılı başında personel açığını İŞKUR üzerinden kapatmaya çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

TYP Personelinin Mağduriyeti Giderilmelidir

 

TYP personelinin görev sürelerinin dolmasıyla birlikte ciddi mağduriyetler ortaya çıkmaktadır.

Sendika yaptığı açıklamanın devamında, eğitim öğretim yılı itibariyle her yıl 9 aylığına geçici olarak istihdam edilen ve asgari ücret verilen TYP personelinin görev sürelerinin dolmasıyla birlikte ciddi mağduriyetler yaşadığını belirterek, “TYP bünyesinde çalıştırılan işçiler, en fazla 9 ay çalışabildikleri için yıllık izin, kıdem tazminatı gibi haklardan faydalanamamaktadır. 9 ayın sonunda aynı işçi üç ay ara vererek aynı iş yerinde tekrar çalıştırılabilmekte ancak işe devamlık sürerken bazı yasal hakların oluşması bizzat devlet eliyle engellenmektedir. TYP’den ikinci kez yararlanmak isteyenlerin 9 ay bittikten sonra 3 ay beklemeleri gerekmektedir. Haziran ayında görev süresi tamamlanacak olan personeller, 3 ay sonra eylül ayında açıklanacak olan okullardaki yeni ilanlara başvuru yapabilecektir. Bu uygulamadan en fazla 24 ay yararlanılırken, önceki dönemlerde 3 kez yararlanmış olanlar tekrar başvuru yapamamaktadır. Genel olarak bakıldığında eğitim hizmet kolunda çalışan 1 milyonu aşkın emekçinin sorunları, özü itibarıyla benzer sorunlar olmakla birlikte, özellikle geçici ve güvencesiz istihdam edilen eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunlar ve mağduriyetler yeterince gündem olmamaktadır.” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konuda yeterli kararlar almaya davet etti. (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder