İller

19 Ağustos 2022 Cuma

Hipertansiyon İşitme Kaybı Sebebi

Hipertansiyona Dikkat

Hipertansiyon işitme kaybı sebebi

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2050 yılına kadar 700 milyondan fazla insanın işitme kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor. Çocukluktan ileri yaşlara kadar görülen ve çoğunlukla yaşlı yetişkinleri etkileyen işitme kaybının sadece “iyi duyamama” sorunu olmadığını söyleyen Odyoloji Doktoru Bahtiyar Çelikgün, “İşitme kaybı, iletişimi ve sosyal etkiletişimi engelleyerek sosyal izolasyona neden oluyor. Yaşlanma, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle birlikte hipertansiyon da işitme kaybı için bir risk faktörü. Bu riskleri taşıyan kişilerin belirli aralıklarla işitme testi yaptırması işitme sağlığı açısından önemli” açıklamasında bulundu.

Hipertansiyon, Dünyada Ve Ülkemizde Birincil Ölüm Nedeni!

İşitme kaybı ile yaşam kalitesinin korunması arasında önemli bir ilişki olduğunu dile getiren Çelikgün, “İşitme kaybının birçok nedeni olabilir; yaşlanma, genetik kalıtım, gürültüye maruz kalma ve ilaca bağlı yan etkiler ana nedenler arasında yer alıyor” dedi.

Hipertansiyon hastaları belirli aralıklarla işitme testi yaptırmalı

Yakın zamanda yapılan çalışmaların hipertansiyonun duyma organlarını olumsuz etkilediğini açıklayan  Çelikgün, “Yükselen kan basıncı kılcal damarlardaki kan akışını ve kandaki oksijen taşıma özelliğini azaltabiliyor. Bu durum da enerjisiz kalan duyma organlarının bozulmasına yani işitme kaybına neden olabiliyor. Hipertansiyon hastalarının doktorlarıyla görüşerek uygun tedavi yöntemlerini uymaları gerekiyor. Bununla birlikte belli aralıklarla işitme testi yaptırarak işitme kaybı için olası risklere karşı önlem almaları yaşam kalitelerini korumak için oldukça önemli” uyarısında bulundu. (BSHA)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder