İller

31 Ağustos 2022 Çarşamba

Makedonyanın Kuvvacıları Nasıl Kurşuna Dizildi?


Kuvvacılar Milli mücadele tarihimizin en önemli unsurlarındandır. Güçleri kadarıyla bölgelerini ve vatanı işgalden kurtarmayı hedeflemişlerdir.  Büyük bir çoğunluğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde vatan kurtarma yolunda hizmet etmişlerdir. Mekanları cennet olsun.

İşte bu bağlamda Türk dünyasının pek çok yerinde benzeri teşkilatlar kurulmuştur. Kıbrıs Harekatında kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı başarısından ve coğrafyamıza yakın olduğu için bilinir. Ama Makedonya'da kurulan Yücel teşkilatı bilinmez.  Bu teşkilat II. Dünya savaşı sonrasının kritik ortamında Makedonya Türklerinin milli ve dini haklarını korumak üzere Şuayip Aziz tarafından kurulmuştur.  Ezher Üniversitesi mezunu bir aydındı. Şuayip Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer teşkilatın kurucuları arasında yer alıyordu.  Türkler arasında pek çok üyesi bulunan teşkilat 1944 yılında Birlik gazetesini çıkardı. Gazetenin logosunda cami resmi bulunuyordu. Fakat komünist rejim bunu resmi kaldırttı. 

Teşkilat üyeleri Makedonya'da Türklerine hizmet etmek için camiler, okullar ve halk evleri başta olmak üzere toplantılar yaptılar. İnsanlara okuma yazma öğrettiler.  Yugoslavya lideri Tito 1947 yılında ülkedeki buna benzer teşkilatların faaliyetlerini durdurdu. Teşkilatın kurucuları hakkında mahkeme kuruldu. Mahkeme safahatı tehdit maksatlı olarak hoparlörlerden Türklerin yaşadığı coğrafyalarda dinletildi. 27 Şubat 1948'de Yücel teşkilatının 4 lideri kurşuna dizilerek idam edildiler. İdamlar sonrası Şuayip Aziz'in idam edildiği paltonun içinde çikolata kağıdına yazdığı ve hanımına hitap ettiği şu not yürekleri dağladı. "Sevgili hayat arkadaşım Nigar, evlatlarım Ülker, Turan Ertan ve küçük yavrucuğum, artık sizden ayrılıyorum. Size doyamadım. Kader böyle yazmış yazımı. Nigar, evlatlarıma güvenesin, iki gözün gibi bakasın. Çocuklarımı her vakit benim için öpesin, koklayasın. Onları okutmaya çalış. O evde yaşatma, başka bir binada yaşatmaya çalış. Bu günden sonra o yavruların babaları yok, yalnız anaları vardır. Ona güvensinler, hakkınızı helal ediniz. Milletimin kurbanıyım." Tito, Yücelcilerin bazı isteklerini sonradan demokratik hak adı altında Türklere verdi. Ama mesele gövde gösterisiydi. Bu olayla orada bulunan Türklere istenmedikleri mesajı veriliyordu. Osmanlı gücü 1912'de yani Balkan Savaşları sonrasında son buldu. 

Ama orada Türk nüfusun göç etmesi ile 1954 yılında hâkimiyetimiz nihayet buldu. Türklerin bu kadar hızlı göç etmesinin en önemli sebebi Yücelcilerin idamıdır. Göç serbest bırakılınca oradaki Türkler, Anadolu'ya geldi. Makedonya coğrafyasında Türk nüfusu azaldı. Sonu her ne olursa olsun Müdafaa-ı Vatan için canlarını veren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

NOT: Şarkıcı Gülşen'in İmam Hatipliler için yaptığı niteleme içindeki kinin yansımasıdır. Kendi şahsiyetini ortaya koymaktadır. İmam Hatiplerde okumuş evlatlarımızın memlekete hizmetleri ile bu gibilere en güzel cevabı verdikleri Türk milletince bilinmektedir.

Selam ve dua ile

Mustafa AK

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder