İller

15 Kasım 2022 Salı

Konya Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Patent Başarısı


Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Musa Hakan Arslan, Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Hakkı Erkan ve Yüksek Lisans öğrencisi Salah Alshlash'ın ortak çalışmalarının ürünü olan "Mekanik Çatlak Kilit Sistemi İle Betonarme Kiriş Onarım ve Güçlendirme Yöntemi" adlı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent almaya hak kazandı.

Konya Teknik Üniversitesi akademisyenleri danışmanlığında yürütülen projelerin patent alma sürecinde, KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ve Deprem laboratuvarında yaklaşık 200'e yakın kiriş üzerinde düşey yükler ile deprem yükleri altında oldukça kapsamlı deneysel çalışmalar yapıldı.

Patent başvuru sürecinde ilk olarak KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Hakkı Erkan'ın danışmanlığında Salah Alshlash tarafından "Betonarme Kirişlerde Onarım ve Güçlendirme Yöntemlerinin Deneysel Olarak İrdelenmesi ve Maliyet Analizi" başlıklı tezi kapsamında Mekanik Çatlak Kilit Sisteminin "Hasar Görmüş" kirişlerde kullanılabilirliği araştırıldı. Daha sonra devam eden süreçte ise, TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı kapsamında Prof. Dr. Musa Hakan Arslan'ın proje danışmanlığını, Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu'nun ise yürütücülüğünü üstlendiği "Kesme Yönünden Yetersiz Betonarme Kirişlerin Mekanik Dikişlerle "Güçlendirilmesine" Yönelik Bir Tasarım Rehberi"  başlıklı proje desteklenmeye değer görüldü. Söz konusu TUBİTAK projesi kapsamında halen KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı ve Deprem laboratuvarında deneysel çalışmalar devam ediyor.

Patent başvurusunun değerlendirilerek neticelenmesi ile ilgili görüşlerini ileten İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu "Ortak çalışmalarımızın bir ürünü olarak ortaya konulan bu projenin patent başvurusunun kabul edilmesi bizim için gurur verici. Proje ekibi olarak bundan sonraki hedefimiz üniversitemizde deneysel çalışmaları devam eden ve halen geliştirme aşamasında olan bu yöntemin önümüzdeki yıllarda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği içinde yer alan güçlendirme bölümüne dâhil edilebilmesi olacaktır. Bu sayede özellikle depremde kesme hasarı görme ihtimali olan betonarme elemanların bu yenilikçi teknik ile güçlendirilmesinin etkili olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder