Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan depremde yaşanan can kayıpları ve yıkımların acısı daha çok yeniyken, depremden canlarını kurtaran ancak evsiz kalan depremzedeler başka bir sorunla karşı karşıya kaldı.
Depremden etkilenen illerde yaşayan depremzedeler diğer illere göç etmek zorunda kalırken, gittikleri illerde kendilerine söylenen kira bedelleri dudak uçuklatıyor. Depremin yaşandığı illere en yakın olan ve depremde herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı il Mersin’de kiralık ev fiyatlarında depremden sonra ev sahiplerince yapılan zamlar gündeme gelmişti. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, 2-3 kat birden artan ev fiyatlarına tepki göstermiş, depremden hayatlarını zor kurtaran depremzedelerin şimdi de yüksek kira sorunuyla karşı karşıya olduklarını ifade etmişti.
İstanbul’da Henüz Artış Yok, Ankara’da Yüzde 70 Atışlar Var!
Depremzedelerin göç ettiği illerden bir tanesi de başkent Ankara. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Mersin’de yaşanan kiralık ev fiyatlarındaki artışların Ankara ve İstanbul’da ne düzeyde olduğuna yönelik emlakçılar odalarından bilgi aldı. Başkent Ankara’ya deprem bölgelerinden tahminen şu ana kadar 27 bin kişinin geldiği ve bu sayının 50 binlere ulaşacağı düşünüyor. Deprem sonrası kira artışlarında yüzde 60-70 oranında bir artış var. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, fırsatçılık yapanları Ticaret Bakanlığı’na bildirdiklerini söyledi.
Metropol kent İstanbul da ise durum daha farklı. İstanbul’da şu anda deprem bölgelerinden yoğun bir göç dalgası yok ancak ilerleyen dönemlerde bölgede bu açıdan bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, depremin etkilediği 10 ile yakın diğer şehirlerde görülen kira artışlarını yapanlara seslendi. Aşa, “Bu vicdanlarını askıya almaktır. Emlakçılar olarak depremzedelerden hizmet bedeli talep etmiyoruz. Fahiş fiyat çeken ev sahiplerine hizmet vermiyoruz” dedi.
FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN EV SAHİPLERİNE HİZMET VERMEYECEĞİZ
Depremin ardından emlak fiyatları uçtu !.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa: Deprem bölgelerinden ilk etapta İstanbul’a gelen kişiler bir yakınının ya da bir arkadaşının yanına geliyor. Bundan böyle İstanbul’da da bir talep oluşuyor. Talep çok fiyatlar yüksek. Mersin ya da 10 vilayete komşu iller yoğun talep gördü. İstanbul’da şu anda böyle bir yoğunluk yok ama bu olmayacak demek değil. Deprem bölgesinden tahliyeler devam ediyor. Bundan böyle artık İstanbul’a gelmek isteyen ya da burada yakınının yanında kalıp da kiraya çıkmak isteyen vatandaşlarımız olacaktır. Bu durumda İstanbul’da ne olacağını biz bir 10-15 gün içerisinde daha net göreceğiz. Mutlaka talep yoğunlaşacak, gelenler olacak ve diğer illerde yaşanan sorun burada da yaşanacak. Şu anda İstanbul’da orta gelirli bir vatandaşın oturabileceği 2+1 kombili bir evin kirası en az 10 bin TL civarındadır. Bunun altında ev bulma şansı yoktur. Evin kalitesi veya semt kalitesi yükseldikçe fiyatlar da yükseliyor. Bazı semtlerde 50-60 bini geçen kira bedelleri var. Ortalama bir ev 10-15 bin arasındadır. Uzak ilçelerde 6-7 bin civarında kiralar söz konusu şu anda. Mersin, Ankara ve diğer illerde kısa sürede yaşanan kira artışları, depremzedelerden istenen yüksek kiralar konusu fırsatçılık da değil vicdansızlıktır. 2-3 bine verdiğin evi bir anda 10 bin TL’ye çıkartıyorsan sen vicdanını askıya almışsın demektir. Bunun başka hiçbir izahı yoktur. Bu hepimizin başına gelebilir. Şiddetle kınıyoruz. Biz İstanbul Emlakçılar Odası olarak fahiş fiyat uygulayan hiçbir ev sahibine hizmet vermeyeceğiz. Emlakçılar her dönem günah keçisi ilan edilseler bile şu anda o emlakçılar bugün depremzedelerin en büyük destekçileridir. Emlakçılarımız şu anda hizmet bedeli almadığı gibi kendileri ceplerinden vatandaşlara destek veriyorlar. Mal sahiplerine baskı yapıyor.
YÜKSEK KİRA İSTEYENLERİ TİCARET BAKANLIĞINA BİLDİRİYORUZ
Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam: 25 ilçesi olan Ankara’nın 8 merkez ilçesinde ev kiralarında yüzde 60-70 oranında bir artış tespit ettik. Fırsatçılar yine gündeme geldi. Ankara Emlakçılar Odası olarak önlem almak için tespitlerimizi Ticaret Bakanlığı’na gönderiyoruz. Ve orada yasal işlem yapılmasıyla ilgili öncülük ediyoruz. Örneğin Sincan’da kirası 3 bin TL olan bir ev depremden sonra 5 bin TL oldu, Ankara’da 5 bin TL kirası olan bir ev bin 10 bin TL’ye çıktı. Hızlı bir artış söz konusu. Ankara coğrafi olarak depremden göç eden kişilerin yol güzergahında olduğu ve deprem açısından da risk anlamında dördüncü sırada olduğu için yoğun göç alıyor. Gayri resmi bilgilere göre deprem nedeniyle 27 bin kişinin Ankara’ya göç ettiği tahmin ediliyor. Bunun önümüzdeki günlerde 50 bin olacağını tahmin ediyoruz. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder