Deprem felaketleri ile sarsılan Türkiye’de depremlerin ardından sağlık tesislerinin güvenliği konusu ilk sıralarda yer alıyor. Depremlerden etkilenen 11 ilde devlet hastanelerinin ağır hasar görmesinin yanında depreme dayanıksız raporu olan hastanelerin hizmet vermesi sonucu çok sayıda hekim, sağlık çalışanı ve hasta enkaz altlarında hayatını kaybetti. Yaşanan depremler kentlerde bina yapımlarında ‘ihmal’ konusunu yine yeniden gündeme getirirken, kamu eliyle yapılan devlet hastanelerinde yıkımların yaşanması konusu da deprem riski taşıyan İstanbul başta olmak üzere Ankara’da da tahliye kararları alındı. İstanbul’da aniden karar verilen tahliyeler sonrasında bir sağlık krizi patlak verdi, Ankara ve İzmir’e göre İstanbul’da sağlık camiası kaotik bir süreç yaşıyor.
Olası İstanbul depremine dayanıksız olduğu belirtilen hastanelerle ilgili tahliye kararlarıyla kentte patlak veren sağlık krizi tırmanmaya devam ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bazı birimlerinin tahliyesinde gözler yine Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne çevrildi. Samatya ve Taksim Eğitim ve Araştırma hastanelerinin kadrolarının yerinde devam edeceği bilgisi sonrasında yeniden Murat Dilmener’e taşınacağı açıklanan Cerrahpaşa’nın tahliyesiyle ilgili alınan ani karara tepkiler geldi. 24 Mart Cuma günü Murat Dilmener’de görevli sağlık çalışanları karara tepkilerini dile getirmek için protestolar gerçekleştirdi. Hastanede görevli 250 sağlık çalışanına lojmanları boşaltın talimatı verildiği öğrenildi.
COVİD-19 sürecinde açılan hastanenin çalışanları mağduriyetlerini sosyal medyadan duyurdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin tekrar İstanbul Yeşilköy’de bulunan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne tahliyesi açıklamasının yapılmasının ardından hastane çalışanları protestoda bulundu. Genç Sağlık Sendikası İstanbul Şubesi hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sosyal medyadan da seslerini duyurmaya çalışan sağlık çalışanları, “Cerrahpaşa, Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne taşınıyor ve biz çalışanları mağdur ediliyoruz. Kaldığımız lojmanlardan çıkarılmamız söz konusu. Tüm hastanenin ve lojmanlarda kalan sağlık çalışanlarının düzenini bozmak bu kadar kolay olmamalı” şeklinde açıklamalar yaptı.
Cerrahpaşa Tıp’ın taşınması konusunda Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) isminin açıklanması üzerine bir takım protestolar gerçekleşmişti. Sendikalar, Cerrahpaşa’nın güvenli bir alana taşınmasına değil bu taşınmalardaki yönteme tepki gösteriyor.
Murat Dilmener’deki Sağlık Çalışanları Mağdur!
‘MuratDilmenerdeSağlıkçılarMagdur’ hashtagi ile yapılan paylaşımlarda; “İstanbul Murat Dilmener’de 250 meslektaşımıza lojmanı boşaltmaları talimatı verilmiş. Şu ekonomik şartlarda 250 meslektaşımız mağdur edilmemeli, bu sorun acilen çözülmelidir” “Cerrahpaşa kendine başka yer bul! Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi boş değil bizi mağdur etmeyin, lojmandaki insanları evlerinden etmeyin!” “Cerrahpaşa, Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne taşınıyor ve biz çalışanları mağdur ediliyoruz. Kaldığımız lojmanlardan çıkarılmamız söz konusu. Tüm hastanenin ve lojmanlarda kalan sağlık çalışanlarının düzenini bozmak bu kadar kolay olmamalı” cümleleri yer aldı.
HEP-SEN’den Eylem Çağrısı!
HEP-SEN Genel Merkezi resmi twitter hesabından, yarın saat 12.30’da Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi çalışanlarının yanında olacaklarını duyurarak, “Sahanın sesi olmaya devam edeceğiz. Sahanın içinde sahayla birlikteyiz. Hastane önünde basın açıklaması yapılacaktır. Tüm Sağlık Profesyonellerini hastane önüne davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
İstanbul’da Mart Ayında Gündem Hastane Tahliyeleri Oldu
Depremlerin meydana geldiği ilk bir ay süresince deprem bölgelerinde bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, metropol kent İstanbul’da şehrin sağlık yükünü çeken iki üniversite hastanesinde incelemelerde bulunmuş, depreme dayanıksız olduğu ve tahliyelerin gerçekleştirileceği hastanelere ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Koca’nın ziyareti sonrasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa Tıp Fakülteleri’nde depreme dayanıksız olan bölümlerin tahliyeleri konusu gündeme geldi.
İstanbul Tabip Odası : “İstanbul’da Ciddi Bir Sağlık Krizi Patlak Verdi”
Mart Ayı Bitti, Kriz Devam Ediyor
Tahliye kararları ile kentte sağlık alanında zor günler yaşanmaya başladı. Mart ayı başında tahliyelerin gündeme gelmesiyle birlikte Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) ulaştığı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cegerğun Polat, “Türkiye’de 20 milyonun yaşadığı bir yerde, İstanbul’da büyük bir sağlık krizi patlak verdi. Bariz bir yönetim krizi söz konusudur. COVİD döneminde tüm dünyayı etkileyen bir kriz süreci geçirdik ama derinliği bu kadar değildi. Şu anda ülkemiz siyasal, ekonomik, sosyal, yaşam hakkı, sağlık hakkı açısından büyük bir krizde ve bunu etkilerinin çok ciddi olacağını düşünüyoruz” diye konuşmuştu. Mart ayının ilk gününde BSHA’ya açıklama yapan Polat’ın cümleleri hala güncelliğini koruyor, İstanbul’da patlak veren sağlık krizi her geçen gün tırmanışa geçiyor.
İstanbul’da Yapılacak Tahliyelerle İlgili Son Bilgi!
Bakan Koca İstanbul ile ilgili ise yeni bir açıklama yaparak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsü’nün Samatya’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayrılan mekanda hizmet vermeye devam edeceğini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin sağlık hizmet faaliyetini güvence altına alacak şekilde Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin kullanılacağını söylemişti. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin B ve C bloklarındaki Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı kliniklerinin de tahliye edileceği haberini veren Bakan Koca, bu kliniklerin Bahçelievler Devlet Hastanesi ve İstanbul Fizik Tedavi Hastanesi’ne taşınacağı bilgisini vermişti. Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin B ve C bloklarında halihazırda yürütülen hizmetlerin aynı kampüste bulunan Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Profesör Dr. Asaf Ataseven Ek binası ile Sultanbeyli Devlet Hastanesi’nde sürdürüleceği açıklamasını yapan Sağlık Bakanı Koca, İstanbul Beyoğlu Göz Araştırma Hastanesi’nin ihtiyacını karşılamak için Gümüşsuyu ek binasında ilave kapasite oluşturulacağını belirtmişti.
Odalar ve Sendikalar Danışılmadan Alınan Kararlara Tepkili
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin tahliye edilecek birimleri ile ilgili ilk açıklamada Yeşilköy’deki Prof. Dr. Murat Dilmener hastanesinin adı kamuoyuna açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından hastanenin Taksim İlk Yardım Hastanesi’ne tahliye edileceği açıklanmış, Taksim İlk Yardım’da görevli hekimler ve sağlık çalışanları kararı protesto etmişti. Taksim EAH’daki protestolara Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası, SES, Sağlık-Sen, HEP-SEN, Öz Sağlık-İş, Anadolu Sağlık-Sen üyeleri katılım göstermişti. Bunun yanısıra Çapa Tıp Fakültesi’nin bazı bölümlerinin de Beylikdüzü ve Eyüp devlet hastanelerine taşınması konusunda protesto eylemleri gerçekleştirilmiş,“Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın ne de bizlerin mağdur edilmesini istemiyoruz. Sonuç olarak biz önünde bulunduğumuz hastanemizin sağlık emekçileri olarak diyoruz ki; alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin, yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun, çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın, bütün kararlar kamuoyu ile ayrıntılı paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin” açıklamasında bulunulmuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder