İller

19 Temmuz 2023 Çarşamba

SANATÇI TANITMA KARTI’NDA ONLİNE BAŞVURU DÖNEMİ BAŞLADI


Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Sanatçı Tanıtma Kartı" başvurularını elektronik ortama taşıdı.

Bakanlığa bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce her yıl oluşturulan uzman kurullarda değerlendirilerek geleneksel el sanatları ustalarına verilen Sanatçı Tanıtma Kartı müracaatları elektronik ortamda yapılmaya başladı.

Geleneksel kültürü yaşatan ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında anahtar rol üstlenen somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları, daha önce fiziki olarak yaptıkları başvuruları artık internet üzerinden yapabilecek.

2023 yılı ikinci dönem değerlendirmeleri için 10 Temmuz'da başlayan süre 10 Eylül'de sona erecek.

Başvurular, e-devlet üzerinden ve Genel Müdürlüğün web sayfasından alınacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, uygulamanın sanatçıları için kolaylık sağlayacağını belirtti.

5 Bin 975 Miras Taşıyıcısına Sanatçı Tanıtma Kartı Verildi

Sanatçı Tanıtma Kartı uygulamasının temel amacı, Türkiye'deki geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek, yeni ustalar yetiştirmek, geleneksel sanatların üretimini ve görünürlüğünü artırarak geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak.

Bakanlık her yıl, "Aşık-Ozan, Halk Şairliği ve Zakirlik Geleneği", "Mahalli Sanatçılar" ve "Çalgı Yapımcılığı", "Geleneksel El Sanatları", "Türk Süsleme Sanatları" ve "Geleneksel Tiyatro Sanatları" alanlarında geleneksel ve tarihi bilgiye sahip, alanında belli bir olgunluğa erişmiş, geleneksel sanatları geleneğinden kopmadan icra eden ustalara Sanatçı Tanıtma Kartı veriyor.

Kültürel mirasın korunması ve genç kuşaklar tarafından daha iyi algılanması noktasından önemli çalışmalar yürüten Bakanlık, bu sanatçıları "Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi"ne kaydederek toplumsal hafıza alanında önemli bir hizmet veriyor. Bugüne kadar5 bin 975 miras taşıyıcısına Sanatçı Tanıtma Kartı verildi ve Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi'ne kaydedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder