İller

15 Mart 2024 Cuma

Dünya Sağlık Meslekleri İttifakı’ndan Gazze Çağrısı !

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Gazze’ye sağlık yardımı için Ürdün Sağlık Bakanı Firas İbrahim Al-Hawari ile bir istişare yaptığını söyledi.

Dünya Sağlık Meslekleri İttifakı Gazze çağrısında bulundu. “Çatışma bölgelerinde sözleşmeler gereği sivillerin öldürülmesi ve kötü muamele yasaktır” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Dünya Sağlık Meslekleri İttifakı’nın açıklamasını paylaştı. Biz, aşağıda imzası bulundan dünyanın dört bir yanından sağlık çalışanları, hep birlikte, dünyanın çeşitli bölgelerinde sağlık kurumlarını ve sağlık çalışanlarını hedef alan, yükselen şiddete yönelik ciddi kaygımızı ifade ediyor, bu durumu tereddütsüzce kınıyoruz. Sağlık çalışanları çatışma bölgelerinde karşıt taraflardan kişilere sağlık hizmeti sunmak durumunda kalabilir ancak bizim sorumluluğumuz, hastalarımıza -hastalara, yaralılara ve acil ihtiyaç sahiplerine- yöneliktir.

Sağlık Kurumları ve Çalışanlar Zarar Görmemeli

Politik aidiyet ve inançtan bağımsız olarak evrensel sağlık güvencesi savunucusu olarak bizler, sağlık hizmeti sağlanmasında tarafsızlığa mutlak saygı duyulması gerektiğini ısrarla savunuyoruz. Sağlık kurumlarının ve çalışanlarının zarar görmekten korunması sadece ahlaki bir gereklilik değil, aynı zamanda uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde güvence altına alınmış hukuki bir yükümlülüktür. Uluslararası insancıl hukuka uymak, sağlık kurumlarının ve çalışanlarının hedef alınmalarını kesinlikle yasaklarken, etkin bir şekilde korunmalarını gerektirir. Cenevre Sözleşmeleri, silahlı çatışmalardan etkilenenlere koruma sunan bir mihenk taşıdır.

Sivil Altyapılar Korunmalı

Bu sözleşmeler sivillerin öldürülmesini ve sivillere kötü muamelede bulunulmasını yasaklar, yaralılara ve hastalara insancıl muamele edilmesini talep eder ve tutukluların saygı çerçevesinde ve koruma altında muamele görmesi gerektiğini vurgular. Dahası, elektrik ve su tesisatı gibi sivil altyapıların korunmasını gerektirir; sivillerin, aralarında sağlık hizmetinin de bulunduğu yaşamsal gerekliliklere erişimini güvence altına alır. Sağlık kurumlarının ve ambulansların askeri amaçlarla kötüye kullanılması hem yasaktır hem de asla onaylanamaz. Çatışmalar esnasında sağlık kurumlarını ve çalışanlarını ateş hattına yerleştirmek kabul edilemeyeceği gibi, meşru da gösterilemez. Hastaneler, ambulanslar ve sağlık çalışanları asla hedef alınmamalıdır. Unutmayalım ki, sağlık çalışanları önyargısız ve mutlak bir tarafsızlıkla kendilerini yaralıların ve hastaların tedavisine adarlar. Biz, kişisel güvenliğimize yönelik risklere rağmen, mesleki etik kurallarımızla bağlıyız. Bu temel insancıl görev, asgari bir saygı, dürüstlük ve barış ortamı gerektirir. Dolayısıyla biz, çatışmaların tüm taraflarını insancıl hukukun tüm ilkelerini koşulsuzca uygulamaya çağırıyoruz.

Saygılarımla.

 

Dr. Catherine Duggan

Dünya Sağlık Meslekleri İttifakı (WHPA) Genel Başkanı ve Uluslararası Eczacılık Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı, beş WHPA üyesi örgüt adına:

  • FDI: Dünya Dişçilik Federasyonu
  • FIP: Uluslararası Eczacılık Federasyonu
  • ICN: Uluslararası Hemşireler Konseyi
  • WMA: Dünya Tabipleri Birliği
  • World Physiotherapy: Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu
  • Ortak İmzacılar

 

Metnin İngilizce orijinali için tıklayın. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder