İller

11 Ekim 2024 Cuma

Bozkırlı Doç. Dr. Oğuz'dan kanser tedavisi için büyük ilgi uyandıran çalışma.

Bozkırlı hemşehrimiz Doç. Dr. Mehmet Oğuz dan kanser tedavisi için büyük ilgi uyandıran çalışma...

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Yılmaz ve Doç. Dr. Mehmet Oğuz tarafından hazırlanan " Hyalüronik asit (HA) kullanılarak antikanser bileşiklerin sudaki çözünürlüğünün arttırılması ve sağlıklı dokulara zarar vermeden hedefli bir şekilde tümörlü hücrelere taşınması" konulu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.

Bilindiği üzere kanser, dünya çapında sonucu ölüm olan hastalıklar arasında ilk sıradadır. Kanserin en önemli tanımsal özelliği, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ve diğer organlara yayılabilen anormal hücre bölünmeleridir. Tedavi seçenekleri kanserin türüne, kanser yayılmışsa evresine ve hastanın genel sağlığına bağlıdır. Tedavinin asıl amacı, sağlıklı hücrelere verilen hasarı azaltırken, birçok kanserli hücreyi öldürmektir.Hücre döngüsünün çeşitli nedenlerle bozulması sonucu kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlayan kanser hücreleri üzerinde, hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddeler olarak da tanımlanabilen kemoterapötik ilaçlar kullanılarak bu hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

Bazı kanser hücreleri kemoterapötik ilaçlara dayanıklı olduğundan ve bu ilaçlar hasta üzerinde olumsuz yan etkilere sebep olabildiğinden, tümörlü dokularla savaşabilecek ve bu hücrelere karşı etki gösterebilecek yeni stratejilerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, nanosepet yapıdaki moleküller ile modifiye edilmiş Hyalüronik asit temelli taşıyıcılar kullanılarak antikanser özellikteki doğal flavonoidlerin hem sudaki çözünürlüğü arttırılması hemde hedefli bir şekilde kanserli dokulara taşınarak tümörlü hücrelerin yok edilmesi için kullanılması hedeflenmektedir. Mevcut çalışması ile TÜBİTAK desteğini hak eden hemşerimiz Doç. Dr. Mehmet Oğuz'u tebrik eder ve akademik hayatında başarılar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder