İller

12 Aralık 2019 Perşembe

Asya borsaları, ABD ve Çin’in anlaşma koşullarında uzlaştığı haberleriyle sert yükseldi

 

    Asya borsalarında endeksler,  17 aydır devam eden ticaret savaşlarının etkilerini en aza indirebilecek ve küresel bir resesyonun önlenmesi için kritik öneme sahip olduğu çeşitli zamanlarda dile getirilen Faz 1 olarak bilinen sınırlı bir anlaşma metni üzerinde ABD ve Çin’in uzlaştığı haberleriyle sert yükseldi. 

    Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi  yüzde 2.65 artışla 24,044.50 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1.44 artışla 2,957.75 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 2.16 artışla 27,577.65 puan seviyesinde bulunuyordu.

    Dün ABD Başkanı Donald Trump, “Çin’le büyük bir anlaşmaya çok yakınız” şeklinde bir tweet atarak ilk sinyalleri vermişti. İlerleyen saatlerde konuya yakın kayn aklara dayandırılarak basında yer alan haberlere göre, Çin ve ABD henüz yazılı hale gelmemiş olan bir metin üzerinde uzlaşmaya varıldı.

    Yine bu haberlere göre ABD, Çin’in ABND’den tarım ürünleri ithalatı karşılığında, halen ek gümrük vergisine tabi olan 360 milyar dolarlık Çin mallarına yönelik yaptırımları yüzde 50 oranında düşürecek ve 15 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan yaklaşık 160 milyar dolarlık yeni bir grup Çin menşeli mala yönelik yaptırımları ise askıya alacak.

    Haberlerin ardından ABD endeksleri rekor seviyeleri gördü. Bu gelişme sabah saatlerinden itibaren Asya borsalarında da etkisini gösterdi.

    Halen resmi kaynaklardan anlaşma konusunda bir açıklama yapılmamakla birlikte, haber yayına hazırlandığı zamana kadar da yalanlama da gelmedi.

    ABD müzakerecilerinin, Çin’in daha fazla tarım ürünü alması karşılığında, daha önce yürürlüğe giren toplam 360 milyar dolarlık Çin menşeli mala uyguladığı ek gümrük vergilerinde yüzde 50 indirime gidecek ve 15 Aralık’ta yürürlüğe gireceği duyurulan yaptırımı askıya almayı teklif ettiği bilgisi söz konusu haberlerde yer alıyor. ABD, Çin’in aralarında soya fasulyesi ve domuz etinin de olduğu 50 milyar dolarlık tarım ve çiftlik ürününü satın alması konusunu, fikri mülkiyet haklarıyla birlikte ön şart olarak ileri sürüyordu.

    ABD 250 milyar dolarlık Çin malına yüzde 25, ardından 110 milyar dolarlık ikinci grup Çin malına ise yüzde 15 ek gümrük vergisi uygulamaya başlamış; tepki olarak Çin, aralarında Soya fasulyesi, domuz eti, sığır eti, kimyasallar ve ham petrolün de olduğu 75 milyar dolarlık ABD malına yüzde 5 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti.

   ABD 15 Aralık’ta yaklaşık 160 milyar dolarlık bir grup Çin malına yüzde 15 ek vergi uygulanacağını açıklamış, ardından Çin de aynı tarihte ABD yapımı araçlar için yüzde 25, otomobil parçaları için yüzde 5 ek vergi uygulanacağını duyurmuştu.

   Öte yandan İngiltere’deki genel seçimlerde, ilk gelen kesin olmayan sonuçlara göre Boris Johnson’un liderliğindeki muhafazakâr parti meclis çoğunluğunu sağladı.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder