Yılın son ayındaki en önemli takvimin artık sonuna geliyoruz. Merkez bankalarının toplantıları sonrasındaki ABD-Çin müzakerelerinde resim iyice pozitif tarafta belirginleşme emareleri gösteriyor. Risk algısı pozitif seyrederken, hisse senetleri primleniyor, tahvil faizleri yükseliyor, sonunda GBP primlenmesi tüm analizlerde kendisine yer buluyor.
ECB Başkanı Lagarde’ın katılımı ile gerçekleşen ilk resmi toplantıda fiyatlamalara yön vermesi açısından önemli bir mesaj verilmezken, makro projeksiyonlarda Fed vari sınırlı düzeyde revizyonlar gerçekleştirildi. Enflasyonun orta vadede toparlanacağı fikri genel olarak korunurken, 2022 yılında son çeyrek enflasyon rakamının %1.7 olarak beklendiği ve %2 olan hedefe yakınsayacağına olan inanç dile getirildi. Öte yandan risklerin azalmakla birlikte devam ettiğinin de altı çizildi. Para politikasının geniş çapta gözden geçirilme sürecine Ocak ayı ile başlanacağı ve yılsonunda bitirilmesinin hedeflendiği açıklanırken, mesajların ardından EURUSD paritesinde yukarı yönde eğilim belirdi. Bir süredir sıklıkla dile getirdiğimiz “düşük oynaklık seviyelerinin paritede yükseliş zeminini desteklediği” düşüncesi global risk iştahı ile gerçekleşme gösterirken, yukarı yön açısından 1.1180 bölgesini kritik görüyoruz. 1.12-1.13 aralığı mevcut resimde Amerikan dolarına geçiş isteği açısından baskın gelebilir.
Risk iştahının desteklendiği ortamda Amerikan tahvil faizlerindeki yükseliş henüz yatırımcı kesimini rahatsız etmiyor. 10Y vadeli tahvilde faiz %1.90’ı aşarken, GBP ve EUR hareketi hisse senedi cephesini de destekliyor. Asya fiyatlamaları %2’yi aşan yükselişler şeklinde olurken, İngiltere erken seçiminde Muhafazakar Parti’nin ilk resmi olmayan sonuçlarda 368 koltuğa ulaşarak tek başına iktidar olması günün ana başlığı konumunda. GBPUSD paritesinde 1.35 direnci daha önceden açılan beklentiye paralel pozisyonlanmalardaki olası kar realizasyonu isteği ile belirebilir.
Yurt içi fiyatlamalarda ise TCMB’nin piyasa beklentilerinin üzerindeki 200bp faiz indirimi hamlesine rağmen liranın direnci dikkat çekiyor. BİST 100 endeksi kapanışı %2 yükseliş ve 10 milyar TL üzerindeki işlem hacmi ile olurken, global Amerikan doları zayıflamasının henüz çaprazda lira lehine alan sağlamadığını söyleyebiliriz. 5.76-5.80 aralığı işlem yoğunlaşması açısından dikkat çekerken, olası lira pozitif ortama şaşırmayacağımıza parantez açmak isteriz. BİST 100 endeksi için Ekim ayından bu yana belirttiğimiz 110000-112500 aralığına yönelim ise gün içerisinde yüksek ihtimal gerçekleşecek ve bandın üst kısmı ilk direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacak.
Kaynak: Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder