İller

9 Aralık 2019 Pazartesi

Asya borsaları, ticaret belirsizlikleri ve merkez bankaları faiz kararları ile yön arıyor

 

    Asya borsaları, ABD ile Çin arasında devam eden müzakerelere ve bu hafta kürsel merkez bankalarının açıklayacakları faiz kararlarının oluşturduğu belirsizliğin etkisiyle dar aralıkta, karışık seyir izleyerek yön belirlemeye çalışıyor.

    Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi  yüzde 0.01 kayıpla 23,427.47 puan, ;Şanghay bilşik endeksi yüzde 0.02 artışla 2,914.93 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.04 kayıpla 26,483.56 puan seviyesindeydi.

    Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de beklentilerden yüksek gelen enflasyon verisi piyasalarda tedirginliği artırırken, ABD’nin 156 milyar dolatrlık Çin mlına yüzde 15 ek vergi ugulanmaya başlaması için son tarih olarak açıkladığı 15 Aralık’a az bir zaman kalmasına karşın, ortada bir anlaşma olması ve ABD’den bu tarihin ertelenmesi konusunda bir adım gelmemesi tedirginliği tırmandırıyor.

   Çin’de Kasım ayında tüketici fiyatları (TÜFE) yıllık yüzde 4.5 artarak 4.2 olan beklentinin üzerinde gerçekleşti. Bu aynı zamanda Ocak 2012’den bu yana en yüksek enflasyon oranı oldu. Ekim ayında TÜFE yüzde 3.8 artmıştı.

   TÜFE’deki  yükselişte domuz eti  ve gıda fiyatlarındaki artışın temel  etken oldu.

   Aylık TÜFE iseKasım’da  yüzde 0.4 artışla yüzde 0.1 artış öngören beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bununla birlikte Ekim ayındaki yüzde 0.9 olan aylık artışın altında kaldı.

   Öte yandan Kasım ayında Çin üretici fiyatları yıllık yüzde 1.4 geriledi. Ekim ayında üretici fiyatları yüzde 1.8 gerilemeye işaret ederken, Kasım ayı beklentisi yüzde 1.5 gerileme olacağı şeklindeydi.

    Piyasa uzmanları ABD’nin 15 Aralık yaptırımını hayata geçirmeyeceği yönünde görüş bildirirken, ABD Ticaret Bakanı geçen hafta anlaşma olmazsa 15 Aralık’ta yaptırımların hayata geçeceğini açıklamıştı.

    Çin, bir dizi önlemle iç pazara hareketlilik getirmeye çalışırken artan enflasyon ve gerileyen üretici fiyatları, önemli zorluklar yaratıyor.

    Poltika faiziyle ilgili kaarını yarın açıklayacak olan ABD merkez bankası Fed’in; arka arakaya 3 defa faiz indirdikten sonra, yılın son Federal  Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında değişikliğe gitmemesimne kesin gözüyle bakılıyor. Cuma günü beklentilerin üzerinde gerçekleşene tarım dışı istihdam verisi de bu beklentiyi destekliyor.

    Avrupa Merkez Bankası’nın da benzer bir karar açıklamasının sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.


Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder