İller

10 Aralık 2019 Salı

Fed Aralık toplantısı

  

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“Fed Aralık Toplantısı”

Fed faiz kararı 11 Aralık Çarşamba günü saat 22.00’da ilan edildikten sonra Fed Başkanı Powell 22.30’da basın toplantısına başlayacaktır. Fed’in 2019 yılı son toplantısında faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemezken, veri odaklı bekle-gör stratejilerinin devam etmesini bekliyoruz. 2019 yılında yapılan faiz indirimlerinin temel referansı sigorta mahiyetinde olurken, bu durum Trump etkisine maruz kalındığı şeklinde yorumlanmaktadır. Bu noktada Trump’ın halen Fed’in para politikası ve Powell üzerinde ki sert eleştirileri ortadan kalkmış değildir. Powell’ın konuşmasında 2020 yılına ilişkin para politikasına ilişkin ipuçları aranacakken, Dolar temasını majör olarak değiştirebilecek bir açıklama gelme ihtimalini düşük olarak değerlendiriyoruz.

“Fed İçin Önemli Enflasyon Verisi”

Fed’in veri odaklı para politikasında enflasyon verisi önemli bir pay tutarken, yıllık enflasyon için %2 referans seviyesi devam etmektedir. Bir önceki dönemde %1,8 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyonun tekrar %2 seviyesine ulaşması beklenilmektedir. Fed’in ekonomik aktivitede ısınma veya toparlanma olduğuna ilk etapta ikna olması için yıllık enflasyonda %2 üzerinde kalıcılık gerektiğini düşünüyoruz.

 

 

PİYASANIN ROTASI

Günlerden Fed…

Küresel piyasaların üzerindeki en büyük belirsizlik ABD – Çin ticaret savaşları/anlaşması olurken, 15 Aralık son tarihine ilişkin kafa karıştırıcı açıklamalar gelmektedir. İlk olarak ABD ile Çin tarihin ertelenmesini planlıyor haber akışı ile başlayan iyimserlik, Kudlow’un halen sorunlar var açıklaması ile kalıcı olamamıştır. Bekleyiş etkinliği sürerken piyasa dinamikleri ısrar ile her an pozitif bir açıklama gelebilir ihtimaline karşı iyimser tarafta kalmaya devam etmektedir. Bu durumu ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,80 üzerinde kalması ve S&P500 endeksinin 3135 seviyesinde bulunması ile teyit ediyoruz.

Bugün ise gündem Fed olacakken, faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Başkan Powell’ın veri odaklı para politikasının 2020 yılı yol haritasına ilişkin yapacağı açıklamalar Dolar teması için önemli olacaktır.

Haftanın genelinde Merkez Bankaları’nın faiz kararlarını takip edeceğiz. Fed ve ECB kararlarında sözlü yönlendirmenin daha etkin olabileceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankalarına ilişkin beklentilerimiz;

  • Fed : Faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Powell’ın veri odaklı bekle-gör para politikası stratejisinin devam etmesini bekliyoruz.

Konuya ilişkin özel raporumuzu okumak için tıklayınız.

  • ECB : Yeni Başkan Lagarde’nin piyasalara karşı vereceği ilk faiz kararı sınavında herhangi bir değişiklik beklemezken, yapacağı basın toplantısında yeni döneme ilişkin daha dişe dokunur para politikası sinyallerinin gelmesini bekliyoruz.

Konuya ilişkin özel raporumuzu okumak için tıklayınız.

  • TCMB : Merkez’in indirim döngüsüne devam ederek, Aralık toplantısında 200 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz.

Konuya ilişkin özel raporumuzu okumak için tıklayınız.

Borsa İstanbul 100 endeksi 108000 – 109000 bölgesinde hareketine devam ederken, yukarı yön isteği sürmektedir. Endeks için yeni yukarı yönlü hareket için 110000 seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşüncemiz güncelliğini korumaktadır.  Yukarı yönlü hareket durumunda 109000 seviyesi üzerinde 109250 – 109500 – 109850 – 110100 ve 110350 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Aşağı yönde ise 108000 seviyesi altında 107850 – 107500 – 107350 desteklerine doğru geri çekilmeler oluşabilir.

Kaynak: GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder