İller

11 Aralık 2019 Çarşamba

Sabah stratejisi

Aralık ayı FOMC toplantısından beklendiği şekilde sürpriz çıkmadı. Federal fonlama oranında yüzde 1.50-1.75 aralığı korunurken, makro projeksiyonlar işsizlik oranı ve çekirdek PCE güncellemeleri dışında hareket ettirilmedi. Başkan Powell’ın mesajları genel piyasa yaklaşımları ile örtüşürken, en erken ihtimalle 2020 yılı ortalarına dek Fed’in yeni bir politika adımı atmayacağı şeklindeki düşüncemiz teyit edildi. Oluşumun ardından global risk algısında ciddi anlamda değişiklik beklentisinde değiliz. Günün en önemli başlıkları konumunda olan ECB ve yerelde TCMB toplantıları ise oynaklık artışına neden olabilir. ABD’den gelen yaptırım haberlerine ait akış ise Asya seansı fiyatlamalarında lira cinsi varlıklarda sınırlı düzeyde etkileşim göstermekte. Komitenin ardından genel kurul gündemine alınıp alınmayacağı ise henüz net değil.

Net/net Fed’in yeni bir aksiyonu her iki yönde –faiz artırımı/indirimi- şeklinde almayacak olması ve bunun net bir şekilde anlaşılması gelecek dönem beklentilerinde erozyona ve yatırımcı güveninde bozulmaya neden olmayacaktır. Yıl sonu işlemlerinin belirginleşmesi ve yaklaşan tatiller nedeniyle global & yerel varlık fiyatlamalarındaki işlem hacmi azalışlarının devamını bekliyoruz. Handikap olarak ise 15 Aralık tarihinde akıbetinin netleşeceği ABD gümrük tarifeleri konusunu görüyoruz. Kurum olarak bizim de ana senaryomuzda devam eden müzakerelerin sekteye uğramasının istenmediğinden hareketle tarifelerin devreye alınmayacağı ve öteleneceği düşüncesi ilk sırada yer alıyor.

OIS fiyatlamaları üzerinden Fed ve piyasa yaklaşımları arasındaki makasın ne noktada olduğuna baktığımızda genel olarak daraldığı ve örtüşmenin nispeten sağlandığı çıkarımını yapıyoruz. Söz konusu fiyatlamalar 2020 yılı için federal fonlama oranını Eylül ayında yüzde 1.261 olarak tahminlerken, Aralık ayında yüzde 1.254 düzeyine güncelleyerek Fed’in 1x25bp daha ayarlamayı aşağı yönde yapabileceği düşüncesini koruduklarını belirtti. 2021 ve 2022 beklentileri de söz konusu rakamın etrafında yakınsama göstermekte.

Global ve yerel fiyatlamalar açısından herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Bugün takip edilecek olan yoğun gündem (İngiltere seçimleri, ECB ve TCMB toplantıları) kısa vadeli risk algısı üzerinde oynaklığa neden olabilecek başlıklar konumunda. Başkan Lagarde yönetiminde ilk kez toplanacak olan ECB’den majör bir değişiklik sinyali geleceğini şu aşamada değerlendirmiyoruz. TCMB’nin ise 125bp faiz indirimi adımı atabileceği şeklindeki düşüncemizde değişiklik bulunmamakla birlikte riskleri yukarı yönde gördüğümüzü eklemek isteriz. EURUSD paritesinin FOMC sonrasında 1.11 seviyesini yukarı yönde geçmesi ECB toplantısında verilmesi muhtemel güvercin tonda mesajlar ile 1.12 bölgesine dek genişleyebilir. USDTRY paritesinde ise ABD’den gelen politik haber akışı ve TCMB beklentileri etkili olmaya devam edecektir. 5.76-5.83 aralığında işlem yoğunlaşması olası görünüyor.

Kaynak: Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder