İller

18 Aralık 2019 Çarşamba

Sabah stratejisi

Yerel ve global gündem arasındaki ayrışma hafta ortası işlemlerinde de devam etti. Yurtiçinde Türk lirası üzerindeki baskılanma sesli düşündüğümüz şekilde 5.90-5.95 aralığına taşınırken, akşam saatlerinde BDDK cephesinden gelen açıklama yakından takip edildi. Buna göre, bankaların, konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadesine yedi gün veya daha kısa süre kalan, vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamı en son hesaplanan yasal özkaynaklarının %10’unu geçemeyecek. Burada amaçlananın, swap işlemlerindeki yoğunlaşmanın kısa vadelerden ziyade daha uzun vadelere yayılmasını sağlamak, BİST işlemlerinin teşvik edilmesi ve kısmen de oynaklığın azaltılması olduğunu düşünüyoruz. Lira üzerinde doğrudan bir etkisi olacağı kanaatinde değiliz ancak temel olarak vade uzaması düşüncesinin gerçekleşmesi halinde orta-uzun vadede olumlu yansımaları olacağını değerlendiriyoruz.

USDTRY paritesinde teknik olarak takip ettiğimiz 5.85 bölgesinin yukarı yönde geçilmesinin ardından lira üzerindeki baskı artarken, emsallerinden 13 Aralık kapanışına kıyasla ayrışması %2 değer kaybı ile gerçekleşmekte. GOÜ grubu içerisindeki Latin Amerika ve Asya üyeleri pozitif tarafta %1 primlenme ile süreci geçirirken, Doğu Avrupa para birimleri eurodaki zayıflamaya paralel lira vari eğilim içerisinde olsalar da değer kayıpları %0.50 civarı ile sınırlı kalmakta. Öte yandan yurtiçinde liradaki zayıflamaya kıyasla BİST 100 endeksinde 110500 bölgesi civarındaki tutunma eğilimi dikkat çekiyor. Gösterge tahvil faizleri ise dün itibarıyla ihalelerin de tamamlanmasıyla birlikte yukarı yönde kapanışlar gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli gösterge son işlemler %12.70 düzeyinden olurken, 5y vadeli CDS değeri ise 286bp seviyesinde bulunmakta.

Küresel fiyatlamalarda ise rekor yükseklerdeki hisse senedi endekslerinin dinlenmesi takip ediliyor. ABD’de Temsilciler Meclisi tarafından Başkan Trump’a atfedilen iki suçlama sonucunda azil oylaması kabul şeklinde tamamlanırken, ABD tarihinde üçüncü kez bir başkanın söz konusu durumla karşı karşıya kaldığı görüldü. Süreç, Senato oylaması ile devam edecek. Genel piyasa beklentisi herhangi bir sürprizin olmaması ve Cumhuriyetçi Parti oyları ile bir sonraki aşamanın geri çevrilmesi. Bu nedenle fiyatlamalar cephesi sessiz kalmayı tercih ediyor. Bölgesel Fed başkanlarından gelen büyüme görünümü ve para politikası duruşu açıklamalarının faiz indirimi ve daha kötü bir resim oluşumuna işaret etmemesi 10y vadeli tahvilde faizi %1.90 seviyesi üzerine taşırken, ons altın ve JPY fiyatlamaları sakin seyrediyor.

Kaynak: Orkun GÖDEK /  DENİZ YATIRIM
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder