İller

18 Aralık 2019 Çarşamba

Sıra İngiltere Merkez bankası’nda

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik endişeler piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. ABD Senatosu’nun, 1915 olaylarına yönelik (Ermeni Soykırımı) yasa tasarısını onaylamasına karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İncirlik ve Kürecik üslerini kapatırız şeklindeki yanıtıyla birlikte hafta başına baskı altında kalan TL Varlıkları Türkiye’ye yönelik yaptırımlarında bulunduğu 2020 ABD savunma bütçesinin Senato tarafından onaylanması ile birlikte değer kaybetmeye devam etti. Yaşanan bu yüksek volatil hareketler sonrasında ise BDDK, vadesine 7 gün ve daha az kalan swap işlemlerindeki yüzde 25’lik limiti yüzde 10’a indirdi. Bu limit sadece TL satım yönündeki işlemler için geçerli. TL alım yönünde gerçekleştirilecek para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’iyle sınırlandırılması uygulaması devam edecek.

Yurtdışı tarafta ise ticaret savaşları ve Brexit konularına yönelik haber akışlarının yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecine ilişkin gelişmeler ile Avrupa’dan önemli veri akışları takip edildi. Veriler le başlayacak olursak İngiltere ve Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz enflasyon rakamları genel olarak beklentilere yakın bir düzeyde gerçekleşti.

Ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin’in 1.faz anlaşmasına varmasıyla birlikte oluşan pozitif hava devam etti. Brexit tarafında ise karmaşık gelen haber akışları endişelere neden oldu. Geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit’in gerçekleşmesiyle birlikte devreye girecek olan geçiş dönemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 31 Aralık 2020’ye kadar devam edecek olan bu süreç hakkında, AB ile bir ticaret anlaşması yapmak istediklerini söyleyen Johnson’ın; ticaret anlaşması görüşmelerinin 2020 sonrasına kalmaması için parlemanto tarafında görüşmelerin ertelenmesini önleyebilecek bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Johnson ayrıca 2020 yılına kadar bir anlaşma yapılmaması halinde DTÖ kurallarıyla birlikte bir ayrılış gerçekleştirebileceklerini söylüyor. Johnson’ın yaptığı bu son açıklamalar Muhafazakar Parti’nin, seçimi yüksek bir oy oranıyla kazanmasının ardından değer kazanan Sterlin varlıklarını baskı altında bıraktı.

ABD tarafında ise Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azline ilişkin yapılan oylamalar beklendildiği gib kabul edildi. Ancak, ABD Kongresi'nin iki ayağı olduğunu ve mecliste onaylansa bile 100 üyeli Senato’da demokratların güçsüz olması sebebiyle tasarının geçme ihtimalinin zor olduğunu belirtelim.

Bugünün gündeminde ise küresel risklerin yanı İngiltere Merkez Bankası’nın Para Politikası kararları yer alacak. Ekonomik takvimde ise ABD’den Mevcut Ev Satışları, Philadelphia FED İmalat Endeksleri ile İngiltere’den Perakende Satışları açıklanacak.

EURUSD

Son gelen olumsuz Brexit manşetleri Sterlin varlıkları olduğu kadar Euro varlıkları üzerinde de etkili oldu ve parite tekrardan 1.1100- 1.1075 destek bandına doğru geri çekildi. Bu seviye üzerinde kalabilirse tekrardan toparlanma görülebilir. Ancak alış yönlü işlemlerin artış göstermesi için 1.1170 direncinin kırılması gerekli. 1.1100- 1.1075 bandının altında ise kısa vadede tekrardan 1.0995 ana destek seviyesine kadar bir geri çekilme görebiliriz.

USDTRY

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik endişeler kurdaki yukarı yönlü isteği artırmaya devam ettirirken fiyatların ise kritik olarak gördüğümüz 5.92 direncini test ettiğini görmekteyiz. Bu seviyenin kırılması durumunda kısa vadede 6.10 direncini test edebiliriz. Özellikle ilerleyen dönemde ABD ile ilişkiler daha fazla gerilmesi bu durumu destekleyebilir. 5.92 altında ise 5.85 desteğini izleyeceğiz. Zira 5.85 desteği üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü isteğini korumaya devam edebilir. 5.85’in kırılması durumunda ise 5.82-5.80 seviyeleri kritik. Zira bu seviyenin altında bir kaç günlük kapanış gerçekleşebilirse 5.70 seviyelerine doğru bir geri çekilme görebiliriz.

GBPUSD

İngiltere seçimlerinin ardından yukarı yönlü bir ivme yakalayan Sterlin varlıkları anlaşmasız Brexit korkularının tekrardan gündeme gelmesiyle birlikte baskı altında kaldı. Öte yandan gelen kötü veri akışları da yine paritedeki aşağı yönlü işlemleri destekledi. Şuanda ise 1.31000 altına sarkmış durumda. Bugün yayınlanacak olan İngiltere Merkez Bankası kararları sonrasında bu seviye altında kalıcılık sağlarsa ise 1.3000 seviyesi ilk olarak hedef haline gelebilir. Tekrardan 1.3100 üzerinde çıkması durumunda ise 1.3130, 1.3150, 1.3185 ve 1.3250 dirençlerini seyredeceğiz. Ancak Brexit konusunda yaşanabilecek ekstra haber akışları sert volatil hareketlere neden olabilir.

BRENT PETROL

Gerek Amerikan Petrol Enstitüsü gerekse Enerji Bilgi İdaresi tarafından yayınlanan Ham Petrol stoklarında istenilen sonuçların alınmamasına rağmen fiyatlar ticaret savaşlarına yönelik iyimserlik ile birlikte yükselmeye devam ediyor. Şuanda ise kritik olarak gördüğümüz 65.90 noktasının üzerine çıkmış durumda. Bu seviye üzerinde kalıcılıklar ilk etapta 67.30 direncini hedef haline getirebilir. 65.90 altına sarkması durumunda ise 65.55, 65.30, 65.00 ve 64.50 destekleri izlenebilir.

ONS ALTIN

Ticaret savaşlarındaki olumlu tabloya rağmen gerek Brexit gerekse ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturmasına yönelik gelişmeler Değerli Metal’I 1475 üzerinde tutmaya devam ediyor. Son 4 gündür bu seviye etrafında fiyatlanan Değerli Metal’in alış yönlü işlemlerini hızlandırması için kısa vadede oluşan yükselen kanalın üst bant noktasına denk gelen 1482 direncini kırması gerekli. Aksi takdirde tekrardan satış baskısıyla karşılaşabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1472, 1468, 1463 ve 1460 ara desteklerini izleyeceğiz. aşağı yönlü bir kırılma görmemiz içinse 1453-1445 destek bandının altında kapanışlar görmemiz gerekebilir. 

Kaynak: Işık FX
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder