İller

19 Aralık 2019 Perşembe

Sabah stratejisi

Global risk iştahının merkez bankaları önderliğinde faiz indirimleri kanalı üzerinden desteklendiği 2019 yılında gelişmekte olan ülkelerin faiz indirim serileri devam ediyor. Harekete son olarak dördüncü kez faiz indirimi adımı atan Meksika (25bp) ve yaşanan ekonomik çalkantı ile son 1 yıldır sıklıkla gündeme gelen Arjantin (500bp) katıldı.

ABD hisse senedi endekslerinde rekor yükseklerdeki seyir korunuyor. Yıl sonu işlemlerinin hacimler üzerinden etkisini göstermesi durumu devam ederken, majör ABD endekslerindeki iyimserlikte herhangi bir erozyon söz konusu değil. Yeni günde Asya fiyatlamaları ise ABD’li emsallerine kıyasla iyimserlik noktasında ayrışıyor.

Yerel ve global gündem arasındaki haber başlıklarının farklılaşması fiyatlamalar üzerindeki etkisini muhafaza ediyor. Yurtiçinde BDDK’nın aldığı swap kararı sonrasında Londra’daki lira likiditesinin hareket edecek alan bulmakta sıkıntı yaşaması faizler üzerinde 2-3 ay vadeye dek aşağı yönde baskıya neden olurken, USDTRY paritesinin de kısmen yukarı yönde eğilime devam ettiği görüldü. Günlük bazda lira zayıflaması hafta içerisinde olduğu üzere %0.25 zayıflama ile emsalleri arasındaki en negatif performansa işaret ederken, haftalık değişim ise %2.28 düşüşü gösteriyor.

Genel risk algısında bozulma olmama durumunu yıl sonu işlemlerinin bir adım öne çıktığı ortamda bardağın dolu tarafından görmeye devam ediyoruz. Bu nedenle yerelde hisse senedi-faiz-kur ayrışmasının belirginleştiği kanaatindeyiz. BİST 100 endeksinde 110000 puan bölgesindeki yataylaşma kısa vadede kar realizasyonu ihtimalinin belirmesine zemin hazırlasa da ülke risk priminde ciddi bir hareket olmaması ve paritenin 5.90-5.95 bandını henüz yukarı yönde kırmak istememesi nispeten sakinleme eğilimleri olduğu fikrini belirginleştiriyor.

Bugün ABD’de açıklanacak olan 3Ç GSYH verisi (3.okuma) ve kişisel gelir/harcama verileri ekonomideki gidişat konusundan fikir sahibi olunmasına imkan sağlayacağından Amerikan doları fiyatlamaları üzerinden global risk iştahını etkileyebilir.

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder