İller

20 Aralık 2019 Cuma

Noel öncesi piyasalar sakin

Yurtiçi piyasalarda siyasi kanatta artan riskler, kısa vadede kur üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü hareket dün 5.94 üzerine çıktı. Kur ve CDS primlerini yan yana koyup değerlendirdiğimiz de oynaklığın parite tarafında daha çok arttığı gözleniyor. Bu sabah CDS’ler incelediğimizde düne göre gerilediği görüldü. Dolayısıyla haber akışlarına bağlı sürpriz bir hareket oluşmadıkça teknik ve temeldeki sakin görünümle kur aşağı yönde realize olmak isteyebilir. Böyle bir durumda 5.90-5.92 bandını geri çekilmelerde ana destek alanı olarak izliyoruz. BIST100 endeksi ise dün güne 270 puan artıda başlayarak gün içinde zayıf işlem hacmi izledi. Günü ise 110.599 puandan %0.02 artıda kapattı. Bugün yurtiçi piyasalarda önemli bir veri akışı yok fakat olası siyaset kanadından gelecek açıklamalar yakından takip edilecek.

Yurtdışı piyasalar ise Noel öncesi önemli verilerin yer aldığı son işlem günündeyiz. Dün piyasalarda İngiltere MB kararı gündemde olurken, karar fiyatlamalarda çok büyük bir etki alanı oluşturmadı. Diğer yandan sabaha karşı NAFTA olarak bilinen fakat değiştirilen USMCA (Yeni Serbest Ticaret Anlaşması) temsilciler meclisinden geçti. Yapılan anlaşma Trump’ın 2016 yılı seçim vaadiydi ve gerçekleşmesine yalnızca Senato kararı kaldı. Gelen bu haber Asya endekslerine kısmi satış getirdi. Sebebi ise anlaşmanın içeriğindeki otomotiv sektörünü etkileyecek olan maddenin Japonya, Çin ve Güney Kore’yi yakından ilgilendirmesi. Dolayısıyla yakında bu üç ülkeden gelecek açıklamalara karşı dikkatli olmak gerekebilir. Bugün yurtdışı piyasaların takviminde ABD ve İngiltere’de ki 3.Ç GSYH verileri yer alıyor. 3. Okuma olan bu verilerin etkisi sınırlı kalabilir.

Ons altın bu sabah 1480$ çevresinde şekilleniyor. Ticaret anlaşmalarına dair iyimser açıklamalar kıymetli metale satış getirse de imza sürecinin ocak ayında olması masadaki belirsizliğin devam etmesi ile altının bulunduğu seviyeleri korumasını sağlıyor. Gelecek hafta Noel nedeniyle tatil yoğunluğu fazla ve hisse senedi piyasaları hareketini sakinliğe bırakırken bu durum ons altın için kısa vadeli pozitif harekete imkân tanıyabilir. Yukarıda 1482-1487$, aşağıda ise 1472$ seviyesi ana destek noktasını oluşturuyor.

Ticaret görüşmelerinin iyimserliği petrol piyasasını destekliyor. Bu sabah Brent petrolde yatay pozitif, ham petrolde ise yatay negatif bir fiyatlama var. Akşam saatlerinde Baker Hughes sondaj kule sayısı ve olası ticaret anlaşmalarına dair sürpriz açıklamalar önemli olabilir.


Manşetteki haberler

·         A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin (Aracı Kurum) sermayesinin 25.000.000 TL'den 50.000.000 TL'ye artırılmasına izin verilmesi talebiyle yapmış olduğu başvuru SPK tarafından olumlu karşılanmıştır.

·         Japonya Maliye Bakanlığı, harcamaları sınırlamak ve endüstriyel dünyanın en ağır kamu borç yükünü yönetmek için mücadele verilirken hükümetin gelecek mali yıl için 939 milyar dolarlık rekor bütçe harcama planını onayladığını bildirdi.

  • TCMB geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK kararının ardından bugün özet raporu yayınladı. Özete göre, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği ve enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelmenin gözlendiğine dikkat çekildi.

·         Türkiye’yle Libya arasında güvenlik alanında işbirliğinin arttırılması için varılan anlaşma Libya yönetimince resmi olarak onaylandı.

·         Çin Merkez Bankası, kısa ve uzun vadeli krediler için gösterge konumdaki borç verme faiz oranının Aralık ayında değiştirmedi. Ağustos ayında yeni gösterge olarak kullanılmaya başlanan bir yıl vadeli kredi oranı (LPR) Aralık ayında %4,15 olarak korundu.

·         ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın ekonomi politikalarında simgelesel bir yeri olan Kanada ve Meksika ile serbest ticaret anlaşmasını onayladı.

·         Japonya İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan manşet rakamlar taze gıda fiyatları hariç tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre %0.5 yükseldi.

·         Londra'nın en deneyimli finans regülatörlerinden, İngiltere Merkez Bankası'nın eski Başkan Yardımcısı Andrew Bailey'in İngiltere Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanacağı bildiriliyor.

·         Brexit Anlaşması bugün İngiliz Parlamentosu'na Sunulacak.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

A1 Capital Günlük Bülten

Basında Öne Çıkan Şirket Haberleri

- EBRD, Enerjisa Enerji'ye 100 milyon dolar karşılığı TL finansman sağlanmasını onaylandı. (AA)

- Türk Hava Yolları, Boeing'e dava açmaya hazırlanıyor. (NTV)

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder