§ ABD’de Kasım ayına ait istihdam piyasası verileri açıklandı.
§ Tarım dışı istihdam dönem içerisinde 183 bin kişi olan beklentinin üzerinde 266 bin kişi artış gösterirken, bir önceki aya ait rakam da 128 binden 156 bine güncellendi. Böylece Eylül ve Ekim verileri daha önce yapılan açıklamalara kıyasla 41 bin kişi yukarı yönde güncellendi.
§ Ekim ayında tarım dışı istihdamın 3 ay ortalaması 189 bin seviyesinde oluşurken, Kasım itibarıyla 205 bin kişi düzeyine yükseldi. Yılın 11 aylık döneminde toplam tarım dışı istihdam rakamı 1.9 milyon, ortalamada ise 179 bin kişi seviyelerinde gerçekleşti.
§ Özel sektör istihdamındaki değişim aynı dönem içerisinde 179 bin kişi olan beklentinin üzerinde 254 bin kişi, bir önceki aya ait rakam ise 131 binden 163 bine revizyon olarak takip edildi.
§ İşsizlik oranı %3.6’dan %3.5’e gerileyerek ciddi düşük seviyelerdeki seyrini muhafaza etti.
§ Ortalama saatlik ücretler %0.3 olan beklentinin gerisinde kalarak %0.2, Ekim verisi ise %0.2’den %0.4’e güncellenme olarak açıklandı. Ücretlerin yıllık değişimi %3.2’den %3.1’e gerilese de Ocak-Ekim ortalaması olan %3.19’a yakın seyretti.
§ Haftalık ortalama çalışma süresi 34.4 saat ile son 12 aylık ortalamasında kalırken, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %7’den %6.9’a geriledi.
§ Kasım ayında 27 haftadan uzun süredir iş arayanların sayısı 1.2 milyon düzeyine gerilerken, son 6 ay ortalamasına yakın kalmayı başardı.
§ İşgücüne katılım oranı %63.3’ten %63.2’ye geriledi.
§ Veri içerisinde imalat kalemindeki istihdam rakamının 98’den bu yana en yükseğe işaret etmesi ağırlıklı GM grevindeki sona erme ve 41 bin kişinin geri dönüşü kaynaklı olsa da alt başlıkların sıkı istihdam piyasası koşullarını desteklemeye devam ettiğini görüyoruz. Gerek geçmiş dönem revizyonları gerekse ücretlerdeki seyir –artmasa da yıllıkta %3’ün aşağına gelinmemesi- gelecek dönem açısından Fed’in bekle-gör temasını destekliyor. Piyasa beklentileri veri öncesinde aşağı yönden ziyade konsensüs ve/veya üzeri oluşumu desteklese de yukarı yönde gelen sürprizin ardından hisse senetleri ve Amerikan doları pozitif, tahvil fiyatları negatif durumu normal karşılıyoruz. EURUSD paritesi 1.1110 direncinin aşağısına kayarken, bir sonraki önemli destek aralığı olan 1.1050/80 bölgesindeki tepkinin ne olacağı yakından izlenecek. 10Y tahvil faizi yukarı yöndeki eğilimin devamı açısından izlediğimiz %1.85 civarına sıçrama yaptı ve sonraki aşama için gelecek hafta gerçekleşecek olan FOMC toplantısına dair beklentiler yükseliş baskısı için sebep olarak izlenebilir. Fed’in pozisyonunda değişiklik beklemiyoruz. Ekonomi son çeyrekte ivme kaybediyor ancak istihdam piyasası dinamikleri ciddi zayıflama içerisinde değil. Fed’in nasıl bir 2020 gördüğünü dinledikten sonra son gelişmeleri yorumlamak daha kolay bir hal alacak. USDTRY paritesinde 5.76 direnci 5.80 potansiyel hareketi açısından yakından izlenmeli. PPK beklentileri kısa vadeli opsiyon oynaklıklarında yukarı yön eğilime izin verirken, 1, 3 ve 12 ay vadelerde yatay seyir olması bu düşüncemizi destekliyor.
Kaynak: Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder