İller

6 Ekim 2020 Salı

Ekonomik gelişmeler


Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış beklemekteyiz. Dün, ana endekste yükseliş görülürken hacimdeki zayıflık dikkat çekti. Bu yükseliş ivmesinin, performans olarak geri kalan hisse senetlerine daha fazla yoğunlaşarak devam etmesini bekliyoruz.

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1150.00 – 1170.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri:

Makro Ekonomi

█ Türkiye Enflasyon, Eylül 2020 - Beklenti gerisinde kalan TÜFE’de talep ve kur geçişkenliği başlıkları öne çıkıyor

Piyasa Gelişmesi

 ABD Seçimleri Öncesi Piyasa Beklentilerimiz - 2020 4Ç döneminde kısa dönem volatilite artışına hazırlıklı olunmalı Ekonomik Veriler

 09.00 : Almanya, fabrika siparişleri, %2.8-aylık, -%3.8-yıllık, Ağustos,

 11.35 : ECB, Lagarde konuşması,

 14.30 : Türkiye, reel efektif döviz kuru endeksi, Eylül,

 15.30 : ABD, ticaret dengesi, -66.2 milyar dolar, Ağustos,

 16.00 : ECB, Lagarde konuşması,

 17.00 : ABD, JOLTS iş açılışları,

 17.40 : Fed, Powell konuşması,

 18.30 : ECB, Lane konuşması.

Piyasalarda Bugün

ABD başkanlık seçimlerine 1 aydan kısa bir süre kala finansal piyasalardaki “karışık seyir” farklı şekillerde etkili oluyor. Cuma günü Başkan Trump’ın sağlık durumu ile ilgili uç senaryoda olumsuz resmi fiyatlama çabasında olan işlemciler bu kez hafta başlangıcında iyimserliği satın alma isteğinde oldular. Bu ve benzeri “volatil” seyrin seçim sürecinde sıklıkla görüleceğini düşündüğümüzü bir kez daha hatırlatmakta fayda olabilir.

Geride kalan haftanın son işlem gününde negatif senaryoda olabilecekler üzerine fikir yürüten piyasa işlemcileri hafta sonu takip edilen olumlu akış ve Başkan Trump’ın Pazartesi günü tedavi gördüğü askeri hastaneden taburcu olabileceği senaryosu üzerinden hareket ederek bardağın dolu tarafını satın alma eğilimi içerisine girdiler. 6 Ekim sabahı TSİ 01.30 civarı taburcu olan Başkan Trump’ın sağlık durumuna dair piyasa tepkisi devam eden mali teşvik paketi görüşmeleri beklentileri ile aynı noktada buluşmayı başarınca ABD dolarına yönelik alınan pozisyonlarda zayıflama, hisse senetlerinde primlenme, tahvil piyasasında satış ve riskli varlıklarda portföy artırma isteklerinin öne çıktığı görüldü. Gün sonunda majör ABD endekslerindeki primlenmenin bu sabah itibarıyla Asya fiyatlamalarına da yansıdığı olumlu resim takip edilmekte. Öyle ki S&P 500 endeksinde 4 haftanın yükseğine yakın kapanış gerçekleştirilirken, 30y vadeli tahvilde ise Haziran ayından bu yana en yüksek seviye söz konusu.

Bize göre 5 Ekim işlemlerinde en dikkat çeken gelişme tahvil piyasalarının gösterdiği tepki oldu. Başkan adaylarından Biden’ın WSJ/NBC anketinde Başkan Trump’a karşı farkı +14 puan olarak genişlettiği şeklindeki sonuç ve kritik eyaletlerde devam eden yarışı önde götürdüğü şeklindeki farklı anket eğilimleri olası Biden zaferinin tahvil piyasasında ne gibi etkileşime neden olabileceğine dair ciddi ölçekte izlenim edinmemize imkan tanıdı. Öte yandan 3 günlük hastane sürecinin ardından Beyaz Saray’daki ikametine geri dönen Başkan Trump’ın ise 15 Ekim tarihinde daha önceden planlanmış olan ikincisi gerçekleştirilecek yüz yüze münazaraya katılım noktasında doktorlara talebi olduğunu da not düşmek isteriz. Küreselde 35 milyon kişi vaka sınırını aşan COVID-19 salgınında ise artış eğilimi devam ediyor. Avrupa kıtasındaki gelişmelere paralel Paris’de barların kapatılmasına dair haber akışı takip edilirken, ABD’de 34 eyaletin 7 günlük vaka ortalaması 1 ay öncesindeki seviyenin üzerinde seyrediyor. 4Ç globalde ekonomik aktivitenin ivme kaybı ile tekrar karşılaşabileceği izlenimi yaratmaya devam ediyor. Yeni günde demokratların teknoloji şirketlerine dair düzenleme çalışmalarını içerir haber akışını ve Nasdaq etkisini yakından izleyeceğiz.

Böylesi risk iştahı yüksek ama bir önceki işlem gününe kıyasla oynaklığı artmış günde yerel varlıklar global eğilimi ıskalamadı ve pozitif fiyatlama eğilimine katılmayı başardı. Ülke risk priminde %3 gerilemenin olduğu ve 506bp seviyesinden kapanışın gerçekleştiği günde BİST 100 endeksi teknik direnç olarak takip edilen kritik noktadan kapanış gerçekleştirdi. Öte yandan BİST 100 işlem hacmi ise 15.1 milyar TL seviyesinde oluşarak 23 Eylül’den bu yana en düşük seviyede takip edildi. Hayata geçirilen son düzenlemelerin de hacim cephesindeki eğilimde etkili olduğunu belirtmek gerekiyor.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder