İller

19 Ocak 2021 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Yellen’ın büyük çaplı teşvik paketlerinin önemini vurgulamasıyla alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Hazine Bakanı Yellen’ın sunumunda büyük çaplı teşvik paketlerinin ekonomik toparlanma üzerindeki önemini vurgulaması ile artıda kapandı. ABD'nin yeni Hazine Bakanı Yellen, Senato'da yaptığı konuşmada, ABD’nin zayıf dolar hedeflememesini, başkalarının da bunu yapmasının engellenmesi gerektiğini ifade ederken doların değerinin piyasada belirlenmesi gerektiğini belirtti. Diğer taraftan Yellen konuşmasında, ABD'nin rekabet gücünün artırılması gerektiğini vurguladı. Teşvik cephesinde Yellen beklendiği gibi düşük faiz ortamında en akıllıca hamlenin büyük bir paket devreye almak olduğunu, aksi takdirde ekonomide uzun dönemli hasar oluşabileceğini belirtti. Yellen ayrıca, Başkan Biden’ın salgın süresince vergileri artırmak istemediğini; ancak bir noktada sermayenin vergilendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. ABD ve Çin arasındaki çekişmeye de değinen Yellen, ABD’in zarar verici aktivitelerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederken, yaptırım politikasını hızlıca gözden geçirmeye başlayacağını belirtti. Yellen, önümüzdeki birkaç ay içinde aşıyı dağıtmak, okulları yeniden açmak, devletlerin itfaiyecileri ve öğretmenleri işte tutmasına yardımcı olmak için için daha fazla yardıma ihtiyaç olacağına da konuşmasında değindi. S&P 500 endeksi %0,81 yükselişle 3.798,91 puandan kapanırken; Nasdaq endeksi, teknoloji sektörü hiselerindeki toparlanma öncülüğünde, %1,53 değer kazancıyla 13.197,18 puan ile tamamladı. Dow Jones endeksi ise daha ılımlı olarak %0,38 artış ile 30.930,52 puandan kapandı

Bilançolar cephesinde dün Goldman Sachs ve Bank of America'nın 2020 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin bilançoları açıklandı. Goldman Sachs'ın 4Ç20 net karı, yıllık bazda %135 artarak 4,5 milyar dolar olurken, Bank of America'nın aynı dönemdeki net karı %21,4 azalışla 5,5 milyar dolara geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları seçilmiş Başkan BidenIn yemin töreni öncesinde, Çin Merkez Bankasının faiz kararının ardından pozitif eğilimli seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay pozitif seyir hakim.

Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE verisinin revizyonu takip edilecek. Aralık ayında manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %-0,3 ve %0,2 seviyelerinde artış gösteren verinin aynı şekilde teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder