İller

21 Ocak 2021 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Biden’ın olumlu algılanan mesajlarına karşın, likidite politikalarında normalleşme endişesi hissedildi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, ABD’nin 46. Başkanı olan Biden’ın salgının makro etkileriyle mücadele amaçlı verdiği teşvik mesajları ve ABD’yi dünya ile yakınlaştıran mesajlarının yarattığı olumlu algı ile alıcılı başlamasına rağmen gün içinde dalgalanmalar gösterdi. Başkan Biden, görevinin ilk gününde salgınla mücadele stratejisini açıklarken, destek paketinin en yakın zamanda onaylanması için elinden geleni yapacağını vurguladı. Diğer yandan, Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan yeni ekonomik destek paketinin Şubat başında oylamaya sunulmasının planlandığını ifade etti. Pelosi düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgınının etkileriyle mücadeleye yönelik ekonomik destek paketi üzerinde gelecek hafta çalışacaklarını söyledi. Şubat ayının ilk haftasında destek paketini oylamaya tamamen hazır olacaklarını vurgulayan Pelosi, söz konusu destek paketine ülkenin ve kişilerin ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Nasdaq endeksi %0,55 yükselişle 13.530,92 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi %0,03’lük ılımlı artışla 3.853,07 puan ile tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,04 düşüş ile 31.176,01 puandan kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, dün merkez bankaları ve ekonomik verilerden gelen sinyallerin yarattığı likidite politikalarında normalleşme endişelerinin Asya özelindeki gelişmelerle pekişmesi ile satıcılı seyir izliyor. Hong Kong’da karantina uygulamasının sıkılaştırılacağı yönündeki haberlere ek olarak, MSCI’ın Çin’li CNOOC şirketi MSCI ACWI ve MSCI China All Shares endekslerinden çıkaracağını duyurması ile satıcılı seyir izliyor. Hatırlanacağı üzere geçen hafta da Trump yönetimindeki ABD Ticaret Bakanlığı, CNOOC'yi ABD'de üretilen belirli malları almaları kısıtlanan şirketler listesine eklediğini duyurmuştu. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir hakim.

Yurt dışında, ABD’de ve Euro Bölgesinde PMI verileri takip edilecek.ABD cephesinde imalat PMI verisinin aylık bazda 0,6 puan gerileyerek 56,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Hizmet PMI verisinin ise 1,4 puan düşüşle 53,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde ise imalat PMI verisinin aylık bazda 0,8 puan düşüşle 54,4 seviyesinde, hizmet PMI verisinin de 0,9 puan gerileyerek 44,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Verilere yönelik beklentilerin, ABD ekonomisinin Euro Bölgesi ekonomisinden pozitif ayrışmasını sürdürdüğüne işaret ettiğini söyleyebiliriz

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de üretim, büyüme, konut, tüketici güveni, çekirdek kişisel harcamalar ve haftalık işsizlik maaşı başvurular verilerine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder