İller

2 Şubat 2021 Salı

BİST100 endeksi


Geçtiğimiz hafta ABD’de bazı hisse senetlerinde görülen spekülatif işlemler sonrasında yaşanan sert satışların ardından küresel piyasalar bu haftaya tepki alımları ile başladı. ABD’de teşvik paketiyle ilgili ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçilerin görüşmelere başlaması ve Avrupa’da aşı tedariki ile ilgili olumlu gelişmelerin de etkisiyle yurt dışı piyasalarda toparlanma dün de devam etti.

BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe ABD vadelileri ve Asya Piyasalarındaki pozitifliğe ek olarak, Türkiye 5 yıllık CDS’lerin 302’ye, Dolar/TL’nin ise 7,15’e kadar gerilemesi ile %0,85 oranında yükselişle 1.505 seviyesinden başlangıç yaptı. Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısındaki değerlenme sürecinin devam edip Dolar / TL’nin 7,09’a kadar gerilemesiyle endeks açılışın ardından 1.515 seviyesine kadar yükseldi. Endekste alımların hızlanmasıyla gün içinde 1.517 seviyesi test edildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hükümete enflasyon gelişmeleri hakkında açık mektup gönderdi. 2020 yıl sonu enflasyonunun hedef aralığının üzerinde gerçekleşmesinin nedenlerinin anlatıldığı mektupta, enflasyondaki yükselişte gıda fiyatlarının önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Enflasyonunun hedef aralığının üzerinde gerçekleşmesinin nedenleri arasında güçlü kredi ivmesine bağlı etkiler ve döviz kurundaki artış gösterildi. Reformların dezenflasyonist süreci destekleyeceği belirtildi. Mektupta, "Enflasyon hedeflemesi rejiminde toplumun bütün katmanlarının fiyat istikrarı hedefine odaklanması, buna inanması, karar alıcıların ve politika üretenlerin bu yönde adımları kararlı bir şekilde atmaları esastır. Bu çerçevede, enflasyonla mücadele sürecini tüm tarafların da sahiplendiği bir sürece dönüştürmek üzere açık, samimi ve etkili bir iş birliği ve iletişim politikası yürütülecektir." denildi.

Fitch’den gelen açıklamaların ardından iç piyasada hafif kar realizasyonları yaşandı. Fitch tarafından ‘’ Türkiye politika karışımını iyileştiriyor ancak dış finansman hala zayıf. Türkiye'de para politikası güvenilirliğini geliştirmek için olumlu adımlar atıldı ancak Türkiye'nin kullanılan döviz rezervlerini yeniden oluşturacak süreç zaman alacak.’’ değerlendirmesi yapıldı. Kapanışa doğru gelen alımlar ile BİST100 endeksi pozitif başladığı işlem gününü %1,27 oranında yükselişle 1.517 seviyesinden tamamladı. Finansal kiralama factoring sektörü payları %7,29 oranında değer kazanırken, madencilik sektörü payları %2,25 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.519 - 1.527 - 1.536 olacakken, destek seviyeleri ise 1.501 - 1.492 - 1.484 destek seviyeleri olacak.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder