Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda karmaşık seyir yaşandı. Piyasalar ABD’de makroekonomik verilerin seyri, enflasyon beklentilerindeki artış, tahvil faizlerindeki yükseliş ve coronavirüs istatistiklerindeki iyileşme gibi birden fazla konu başlığı altında yön bulmaya çalıştı.
Haftaya yurtiçi piyasalar ise pozitif başladı. Coronavirüs vaka sayılarındaki azalış ile birlikte 1 Mart itibariyle gevşetilmelerin konuşulması ve geçtiğimiz Cuma günü Fitch tarafından Türkiye’nin görünümünüm yükseltilmesi ile BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe %0,39 oranında yükselişle 1.566 seviyesinden başlangıç yaptı. Endeks günün ilk yarısında dalgalı bir seyir izledi. Dolar / TL’nin 7,04 seviyesine yükselmesi ile endekste satışlar hızlandı. BİST100 endeksi günü %0,62 oranında düşüşle 1.550 seviyesinden tamamladı. Finansal kiralama faktoring sektörü payları %5,89 oranında değer kazanırken, madencilik sektörü payları %4,15 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilecek direnç seviyeleri 1.564 - 1.578 - 1.586 olacakken, destek seviyeleri ise 1.542 - 1.533 - 1.519 olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün partisinin İzmir 7. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Erdoğan konuşmasında Berat Albayrak'a yönelik iddialara cevap verirken 'Son zamanlarda Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ı ve onun nezdinde tüm ailemle birlikte şahsımı hedef alan bir kampanya yürütüyor' dedi. Merkez Bankası rezervleri hakkındaki iddialarda cevap veren Erdoğan 'Ne dövizin buharlaşması ne haksız kazanç söz konusudur. Bu döviz işlemleri sayesinde ülkemiz uluslararası alanda, hedeflerine bağlı kalmayı başardı' ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası Şubat ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranını açıkladı. Buna göre Şubat ayında imalat sanayi kapasite kullanımı oranı bir önceki aya göre 0,5 puan düşerek %74,9 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranındaki aylık düşüş ise 0,1 puan oldu. Kapasite Kullanım Oranı geçen senenin Şubat ayına göre ise 1,1 puan azaldı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık düşüş de 1,1 puan oldu.
Dolar/TL’de tarafında görünüme baktığımızda geçen hafta TCMB toplantısı ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye'nin kredi notu görünümünü yeni ekonomi ekibi tarafından daha tutarlı politikalar yürütülmesi ve sıkı para politikası izlenmesini gerekçe göstererek negatif’ten durağan’a çevirmesiyle 6,94 seviyesini taban oluşturmasının ardından ABD 10 yıllık tahvillerindeki yukarı hareketin ekonomilerdeki dengeleri olumsuz etkileyebileceği ihtimali gelişmekte olan ülke para birimlerine satış getirmiş durumda. 2020 Kasım ayında Dolar/TL grafiğinde 8,50 seviyesinin üstü görülmesinin ardından bu seviyenin üzerinde kalınamamasıyla birlikte başlayan düşüşte 200 g HO’nun geçtiği 7,30 desteğinin kırılmasıyla birlikte düşüş eğilimi hızlanırken 6,91’in görülmesinin ardından tepki yükselişi ön plana çıkarken 7,11 seviyesinin direnç oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder