İller

2 Şubat 2021 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Yatırımcı algısının teşvik gelişmelerine yoğunlaşmasıyla alıcılı seyrini sürdürdü

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, yatırımcıların algısının Reddit kullanıcıları ile kurumsal yatırımcılar arasındaki sakinleşen mücadeleden çok Biden’ın teşvik paketine ilişkin gelişmelere odaklanması ile alıcılı seyirini devam ettirdi. Cumhuriyetçiler tarafından teklif edilen 618 milyar dolarlık paket ABD’nin GSYİH’inin %10’una denk gelmesine karşın, ABD cephesinde alınacak mali bir aksiyonun Avrupa tarafında da domino etkisi yaratarak yankı bulacağı yönündeki beklentiler iyimserliğin temelini oluşturdu. Diğer yandan, olumlu aşı gelişmeleri ve devreye alınan kısıtlamalar sonucunda, enfekte insan sayısının belirgin düşüş kaydetmesiyle ekonomik toparlanmanın yakın zamanda gerçekleşebileceğine yönelik ümitler piyasalarda pozitifliği tetikleyen bir diğer unsur olarak öne çıktı. Nasdaq endeksi, Amazon ve Alphabet’in güçlü gelen 4Ç20 sonuçlarının %1,56 yükselişle 13.612,78 puan seviyesinden kapanış yaptı. Dow Jones endeksi de %1,57 artış kaydederek 30.687,48 puan seviyesine yükselerek, Kasım ayından bu yana en güçlü günlük performansını sergiledi. S&P 500 endeksi de kapsamındaki şirketlerin %80’inden fazlasında görülen yükselişlerle %1,39 değer kazanarak 3.826,31 puan seviyesinden günü tamamladı. Sektörler özelinde, bankacılık ve sanayi sektörü hisselerinin öne çıktığı takip edildi. Bankacılık sektörü hisseleri Morgan Stanley ve Goldman Sachs hisselerinde görülen yükselişler öncülüğünde alıcılı seyir izlerken, sanayi sektörü hisselerinde John Deere ve Caterpillar hisseleri en yüksek getiriyi sağladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, Çin hizmet PMI Ocak ayı verisinin aylık bazda belirgin yavaşlama göstermesinin salgının seyrinin ülkede hizmet sektörü üzerindeki yansımalarına yönelik öne çıkardığı endişeler nedeniyle karışık seyir izliyor. Veri aylık bazda 4,3 puan düşüşle 52 seviyesinde, son 9 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca, Alibaba hisselerinde güçlü sonuçlara karşın %4’ün üzerinde görülen düşüş de görünümü olumsuz etkiliyor. ABD vadeliler cephesinde ise, dün yaşanan yükselişin ardından alıcılı seyir daha ılımlı tonda devam ediyor. Küresel fiyatlamalarda bugün ABD cephesinde açıklanacak olan ADP ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak, teşvik paketine ilişkin gelişmeler belirleyici olacaktır.

Bugün yurt dışında, ABD cephesinde ADP özel sektör istihdamı değişimi, ISM hizmet PMI ve Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. 2020 yılı Aralık ayında 123K düşüş kaydeden ADP verisinin Ocak ayında 50K yükseldiği tahmin ediliyor. ISM Hizmet PMI verisinin de aylık bazda 1 puan düşüşle 56,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu arada aylık bazda 0,4 puan artışla 57,2 seviyesine yükselen veri 57,7 olarak yukarı yönlü revize edildi. Öncü olarak aylık bazda 2,7 puan yükseliş kaydederek 57,5 seviyesinde gerçekleşen Markit hizmet PMI verisinin de 0,1 puanlık ılımlı revizyonla 57,4 olarak güncellenmesi bekleniyor. Euro Bölgesi tarafında TÜFE verisine ek olarak hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Aralık ayı TÜFE verisinin yıllık olarak manşet ve çekirdek bazda %0,6 ve %0,9 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda 1,4 puan düşüşle 45 seviyesine gerileyen Markit Hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de tarımdışı istihdam, fabrika siparişleri verilerine ek olarak, dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. İstihdam verileri cephesinde 2021 yılının ilk tarımdışı istihdam verisinin 75K seviyelerinde ılımlı artış kaydedileceği tahmin ediliyor. Fabrika siparişleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin Aralık ayında aylık bazda %1 artış kaydettiği yönünde. Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar verisi izlenecek

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder