İller

23 Şubat 2021 Salı

Piyasa analizi


 

Geride bıraktığımız günde Bist100 endeksi %2.11 oranında değer kaybederek 1517,86 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 39.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi işlem hacmi 5.3 milyon TL’ye kadar gerilerken sanayi endeksi işlem hacmi ise 23.6 milyon TL seviyesine yükseldi. Yurtiçi hisse piyasalarına henüz anlamlı bir yabancı girişi oluşmadığı için bankacılık sektöründe işlem hacimleri zayıf kalmaya devam etmekte. Buna karşılık endeksin lokomotifi görevini alan sanayi sektörü hisselerinde işlem hacmi artış trendinde bulunmaya devam ediyor.

Dün en çok kazandıran sektör ise %3.86 ile ulaştırma oldu. Özellikle küresel ölçekte havacılık sektör hisselerinde sert yükseliş hareketleri gözlendi. Sektöre yönelik pozitif fiyatlamaların temel nedenleri olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, 21 Haziran’a kadar tüm sosyal kısıtlamaları kaldırmaya yönelik dört aşamalı planını açıklamasının yanında seyahat kısıtlamalarını da gözden geçireceğini ve değişiklikleri 12 Nisan’da açıklaması gösterilebilir. Korona virüs önlemleri çerçevesinde seyahat kısıtlamaları nedeni ile en kötü etkilenen sektör ulaştırma olmuştu. Yeni dönemde aşılama hızının ivme kazanması ve bu paralelde küresel ölçekte vaka sayılarında azalma görülmesi sonucu olumlu gelişmelere ilk ve en net pozitif tepkiyi veren sektörün ulaştırma (havacılık) olması oldukça normal.

Küresel piyasalarda ise karışık bir seyir hakimdi. Satış baskısının daha çok teknoloji hisseleri üzerinde yoğunlaştığını gördük. Bu sayede Nasdaq %0.50 değer kaybı ile 13.465 puandan kapandı. Güne sert satışlar ile başlayan Dow Jones ve S&P500 endeksleri ise Powell’ın enflasyon endişelerini hafifleten konuşmasının ardından günü hafif artıda kapattılar.

Avrupa tarafında da gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,42 azalarak 411,32 puan seviyesine geriledi.

Global çapta FED Başkanı Powell’ın Senatonun Bankacılık Komitesinde gerçekleştirdiği sunum takip edildi. Powell, ekonomi, istihdam ve enflasyon hedeflerinden çok uzak olduklarını, yalnız gelişmelerin yılın ilerleyen dönemlerinde daha iyi bir görünüme işaret ettiğini kaydetti. Aşı konusundaki ilerlemenin normal aktiviteye geri dönülmesini hızlandıracağını belirterek FED’in tahvil alım programının mevcut seviyesinde devam edeceğini vurguladı. Son dönemde ABD tahvil getirilerinde oluşan yükselişe yönelik de piyasaların sağlam ve nihayetinde tam bir iyileşme yaşayacağına dair güven göstergesi olduğunu yineledi. Açıklamalar piyasaların beklentisi doğrultusunda aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programının ve faiz oranlarının yakından gelecekte değişmeyeceğine yönelik beklentileri destekler nitelikteydi. Powell’ın bugün de Temsilciler Meclisi’nin Mali Hizmetler Komisyonu’na sunum yapacağını söyleyelim. Söylemlerinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Yeni günde veri akışının yoğun olmadığını görmekteyiz. Almanya tarafında geçtiğimiz yılın dördüncü çeyrek büyüme verisi geliyor. Piyasa beklentisi ekonominin yılı %2.9 oranında daralma ile kapatacağı yönünde. ABD tarafında ise yeni konut satışları ve ham petrol stokları verisi takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası yükümlülükler için artırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının her vadede 200 baz puan artırıldığı belirtildi.

 Japonya Ekonomi Bakanı Nishimura, yeni COVID-19 vakası sayısının düşüş trendine girdiğine işaret eden bölgesel yönetimlerin olağanüstü hal uygulamasını 7 Mart öncesinde kaldırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

 Hong Kong borsası hafif artıda bir açılış yaparken, Avustralya negatif bir seyir izledi.

 Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby bugün düzenlediği basın brifinginde bir soruyu yanıtlarken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımı nedeniyle F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkartıldığını hatırlattı ve bu durumun hala geçerliliğini koruduğunu belirtti.Kirby, “Tekrar etmek gerekirse, Türkiye’yi S-400 sisteminin teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.Pentagon Sözcüsü Kirby, “Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler” dedi.

 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Corona virüsü pandemisi nedeniyle ülke ekonomisinde yaşanan zayıflamanın etkilerinin büyük oranda sürdüğünü söyledi.

 AstraZeneca'nın ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte de Avrupa Birliği'ne söz verdiği kadar COVID-19 aşısı teslim edemeyeceği öne sürüldü.

 ABD Senatosu Demokrat Partili Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongre'nin 1,9 trilyon dolar civarında olacağı belirtilen teşvik paketine 14 Mart'tan önce onay vereceğini söyledi. Schumer, "İşsizlik konusunda sağlanan desteklerin son tarihi olan 14 Mart'tan örce yasal düzenlemeyi tamamlayıp başkanın masasına göndereceğiz. Belirlediğimiz son süreye uyacağız" şeklinde konuştu. Öte yandan Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Steny Hoyer, Temsilciler Meclisi'nin 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini Cuma günü oylayacağını bildirdi. Hoyer, "Pandemiyi sonlandırmak ve Amerikan halkı ile küçük işletmelerinin acil ihtiyaç duyduğu desteği sağlamak için Kurtarma Paketi oylamasını Cuma günü yapacağız" ifadelerini kullandı.

 ABD'de banka karları, potansiyel zararlar için ayrılan devasa karşılıkların etkisi ile 2020 yılında yüzde 36,5 düşüş gösterdi.

 Bu sabah açılış sonrasında 1472 - 1540 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

 AC Asia ex, Japan % -0,90 satıcılı

 S&P 500 % - 0,18 satıcılı

 Euro Stoxx 50 % %0,08 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder