İller

29 Mart 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Makro verilerle güçlenen ekonomik toparlanma temasının desteğinde alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, aşılama ve Fed cephesinde yaşanan gelişmelere ek olarak olumlu gelen makro verilerin ekonomik toparlanma temasını güçlendirmesi sonucunda kapanışa doğru yoğunlaşan alımlarla pozitif seyirle kapandı. Makro veriler cephesinde, Mart ayı çekirdek kişisel tüketim harcamalarının yıllık bazda %1,4 ile beklentinin altında gelmesi enflasyon gelişmelerinin piyasaları rahatsız etmeyecek düzeyde olduğunun sinyalini verdi. Ayrıca, ABD Michigan tüketici güveni Mart ayı verisi de aşılama sürecinin olumlu etkisiyle son bir yılın zirvesi olan 84,9 seviyesine revize edildi. Hatırlanacağı üzere öncü veri aylık bazda 6,2 puan artış kaydederek 83 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylelikle ABD 10 yıllık tahvil faizleri risk algısındaki güçlenme ile %1,6760 seviyesine yükseldi. Endeksler cephesinde Dow Jones endeksi %1,4 değer kazancıyla 33.072,88 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %1,7 artışla rekor yüksek seviye olan 3.974,54 seviyesinden günü tamamlamasıyla 2021 yılı getirisi %6’ya yaklaştı. Gün içinde kayıpları %1’e varan Nasdaq endeksi de %1,2 yükselişle 13.138,72 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde teknoloji, bankacılık, enerji ve madencilik sektörü hisselerinde yükselişler kaydedildi. Haftalık bazda Dow Jones ve S&P 500 endeksleri %1,4 ve %1,6 seviyelerinde getiri sağladı. Nasdaq endeksi ise tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin teknoloji sektörü hisselerinde yarattığı baskılanma sonucunda %0,6 düşüşle negatif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında Japonya ve Çin arasında yaşanan jeopolitik gerginliğe karşın genel olarak alıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise Goldman Sachs ve Morgan Stanley tarafından geçtiğimiz Cuma günü yapılan blok satışların yansımaları nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. Goldman Sachs’ın 10 milyar dolardan fazla blok satış yapmasıyla, birçok şirkette düşüş dalgası yaşandı. Morgan Stanley de geçtiğimiz Cuma günü daha erken saatlerde 4 milyar dolarlık hisse satışı yaptıktan sonra akşama doğru ek bir 4 milyar dolarlık hisse satışı daha gerçekleştirdi. FT’nin konuştuğu kaynaklara göre, Goldman’ın risk algısının değişmesinden dolayı bu satışı gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Yurt dışında ABD’de Dallas Fed imalat aktivitesi endeksi takip edilecek. Veri Şubat ayında aylık bazda 10,2 puan artışla 17,2 ile Kasım 2018’den bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de Conference Board tüketici güveni Mart ayı verisi takip edilecek. Verinin aylık bazda 5,7 puan artışla 96 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisinin revizyonu gündemimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Mart ayı öncü verisi aylık bazda 4 puan yükselişle -10,8 puan seviyesinde gerçekleşmişti. Asya cephesinde Japonya’da perakende satışlar verisi takibimizde olacak. Verinin Şubat ayında aylık bazda %0,6 artış kaydettiği, yıllık bazda ise %2,9 gerilediği tahmin ediliyor. Bu arada Ocak ayı verisinin de aylık bazda %0,5 düşüşten %1,7 düşüş olarak aşağı yönlü revize edildiğini belirtmek isteriz.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder