İller

28 Mart 2021 Pazar

Tarım dışı istihdam haftası


Tarım Dışı İstihdam Haftası

Geçtiğimiz hafta TCMB başkanlığında görev değişiminin olması sonucu piyasalarda dalga boyunun yükseldiğini takip ettik. Bunun yanında ABD dolarının küresel ölçekte değer kazanmaya devam etmesi sonucu TL’nin ABD dolarına karşı geçtiğimiz haftanın genelinde %12 değer kaybettiğini gördük. Bist100 tarafında ise gerileme %9.60 oranında gerçekleşti. Yeni haftada yurtiçi piyasaların takibinde kabine değişikliğine yönelik gelişmeler ve yetkililerden gelecek açıklamalar olacak. Bu konunda yaşanan her gelişmenin yurtiçi piyasalarda oynaklığı artırabileceğini uyarısında bulunalım.

Küresel ölçekte ABD 10 yıllık tahvil getirileri geçtiğimiz hafta gerileme kaydetti. Buna karşılık Dolar endeksi (DXY) 93.00 seviyesine yaklaşarak son 4 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Yeni haftada önem derecesi yüksek ABD verilerinin tahvil getirilerini ve dolar endeksini hangi yönde etkileyeceğini yakından izleyeceğiz. Bu noktada özellikle Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisini yakından takip ediyor olacağız.

Öncelikle Çarşamba günü ABD’de özel sektörü tarım dışı istihdam (ADP) verisi açıklanıyor olacak. Mart ayı verisinin 525 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Şubat ayında ADP verisi 117 bin ile piyasa beklentilerinin çok altında açıklanmıştı. Şubat rakamının da yukarı yönde revize edilme olasılığı yüksek… Perşembe günü küresel ölçekte Mart ayı imalat PMI verileriniz izleyeceğimiz. Özellikle ABD tarafından gelecek data bir hayli önemli olacak. Piyasa beklentisi datanın 61.3 endekste değerinde açıklanacağı yönünde. Beklenti üzeri data, ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde güçlü toparlanmayı işaret etmesi nedeni ile ABD tahvil getirilerinde yükselişi tetikleme riskini barındırıyor.

Haftanın son işlem gününde Kutsal Cuma nedeni ile Avrupa ve ABD piyasaları kapalı olacak. Buna karşılık haftanın en önemli gelişmesi olan ABD tarım dışı istihdam (TDI) verisi açıklanıyor olacak. Mart ayına yönelik 182 bin kişiye istihdam oluşturulduğu beklentileri hakim. İşsizlik oranının %6 seviyesine geri çekilmesi bekleniyor. Saatlik ortalama kazançların aylık bazda %0.2 ile Şubat ayına paralel gelmesi de yine piyasaların beklentisi olarak gösterilebilir. ABD istihdam piyasasında güçlenmenin görülmesi ekonomik aktivitede mevcut pozitif görünümü teyit edecektir. Özellikle ortalama saatlik kazançlar oranında beklenti üzeri artışın kaydedilmesi, iç talep baskısı ile enflasyonist beklentileri güçlendirecektir. Böyle bir durumda ABD tahvil getirilerinde yükselişin yeniden önünün açılması ile küresel hisse senedi endekslerinde satışların oluşma ihtimali tekrar güçlenecektir. Bu senaryolar dahilinde TDI verisini yakından izleyeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde yön bulmakta zorlandıJaponya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri hafif yükselirken, Güney Kore Kospi Endeksi, düştü.Çin ana karasında ise Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksler sınırlı kazanıma yönelirken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi geriledi.Hisse senetleri Avustralya'da da negatif bölgede kaldı.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.11 azaldı.

• Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Biden'ın ay sonunda altyapı paketinden farklı bir ekonomik toparlanma paketi konusunda açıklama yapacağını söyledi. Yeni paket sağlık ve kadın istihdamı gibi alanlara odaklanacak.

• Biden, kamu devasa altyapı yatırımları yapmasını da içeren kamu harcamaları planını 2 program olarak açıklamayı ve ilk etapta altyapı yatırımlarına odaklanmayı hedefliyor

• Amerika’nın Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkenin ürünlerine vergi uygulanabileceği mesajını verdi.Tai; Avusturya, İngiltere, Hindistan, İtalya, İspanya ve Türkiye ürünlerine vergi uygulanma olasılığının devam ettirileceğini belirtti.

• Finansal teknoloji şirketi Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri AŞ’nin şirket paylarının halka arzı için yaptığı başvuru, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı

• Çekmeköy Belediyesi'nin durum değerlendirme toplantısına katılan Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi için imar planlarının onaylandığını ve askıya çıkarıldığını açıkladı.

• Süveyş Kanalı'nı tıkayan ve global ticaretin aksamasına yol açan EverGiven konteyner gemisi yeniden yüzdürüldü. Haberin ardından petrol fiyatlarını aşağı geldi.

• Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane, Euro Bölgesi ekonomisinin pandeminin tetiklediği çift dipli resesyondan uzun süreli sıkıntı yaşaması riskinin olduğu ortamda ECB'nin bir istikrar sağlayıcı olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

• AC Asia ex, Japan % 0,40 alıcılı

• S&P 500 % -0,55 satıcılı

• Euro Stoxx 50 % -0,42 satıcılı

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder