İller

2 Mart 2021 Salı

TÜFE, merkezi zorlayacak mı ?


TÜFE,Merkezi Zorlayacak mı ?

 Geride bıraktığımız gün küresel borsalarda karışık bir seyir hakimdi. Özellikle Çin’in Banka ve Sigorta Düzenleme Kurulu Başkanı Guo Shuqing’in gerçekleştirdiği konuşmasında küresel finansal piyasalardaki fiyatlamaları varlık balonu olarak nitelendirmesi ve bundan ciddi endişe duyduğunu beyan etmesi sonrası hisse senedi endeksleri güne kar satışları ile başlarken günün geri kalanında bir miktar toparladı. Geri çekilmelerin kar satışı olarak kalmasının en önemli nedeni ABD 10 yıllık tahvil getirisinin %1.40 seviyelerinden dengelenmiş olması... Tahvil getirileri geçtiğimiz hafta %1.61 seviyelerine yükselmesinin ardından bu hafta istikrar kazanmış gözüküyor. Buna karşılık tahvil fiyatlamalarını yakından izlemeye devam edeceğiz. Avustralya merkez bankasının tahvil alımına yönelik müdahalesinin arından dün de Avrupa tarafından şimdiye kadar yapılmış en keskin sözlü yönlendirme geldi. AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau, ECB’nin tahvil getirilerinde oluşan istenmeyen yükselişe karşılık harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Bir başka üye Fabio Panetta da getiri eğrisinde görülen dikleşmenin istenmeyen bir durum olduğunu ve buna direnilmesi gerektiğinin altını çizdi. ABD tahvil getirilerinde yaşanan artışın istenmeyen şekilde bulaşıcılık göstermeye başladığını ve müdahale edilmemesi durumunda finansal koşulların sıkılaşacağını ve bu durumda ECB’nin tahvil alımlarının hızını artırmayı değerlendirebileceğini söyledi. ECB üyelerinin FED üyelerine göre çok daha net sözlü yönlendirmelerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Tahvil faizlerinde her ne kadar dengelenme oluşmuş gibi görünse de hala stres unsuru ve bir müddet daha bu taraftaki fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

 Yabancı kurumlar 2021 yılına ilişkin Türkiye büyüme oranlarını revize etti. Morgan Stanley, büyüme beklentilerini %6’dan %5,5’e düşürdüklerini belirtti. JP Morgan ise %4,6’dan %4,8’e ve Barclays %3,6’dan %4,4’e artış olacağı beklentilerini paylaştı.

 Yeni günde Yurtiçi tarafta Şubat ayı enflasyon verilerini takip edeceğiz. Piyasa beklentisi TÜFE verisinin aylık %0.70 ve yıllık bazda %15.39 seviyesine yükseliş kaydedeceği yönünde. Ocak ayında TÜFE verisi yıllık %14.97 ve ÜFE verisi %26.16 olarak açıklanmıştı. Piyasalarda genel beklenti enflasyonun Nisan ayı ile zirveyi görerek gerileme kaydedeceği yönünde. Son dönemde Dolar/TL’de oluşan yükseliş hareketlerinin yanında enflasyonda yukarı yönde sürprizlerin görülmesi durumunda TCMB’ye yönelik beklentilerin artması ile yurtiçi piyasalarda oynaklık artabilir.

 Küresel piyasalarda ise hizmet PMI verilerinin yanında ABD’de açıklanacak özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi datanın 117 bin olarak açıklanacağı yönünde.

 Bu sabah açılış sonrasında 1500 - 1540 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya Borsaları Çarşamba günkü işlemlerde pozitif bir seyre yöneldi. Hisse senetleri Avustralya'daalış ağırlıklı seyretti, Japonya'da dalgalandı, Çin ve Hong Kong'da ise kazanıma yöneldi.Endekslerdeki kazanıma Hong Kong öncülük ederken, Avustralya'nın dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Avustralya ekonomisi dördüncü çeyrekte 2.6 büyüme beklentisinin üzerine çıkarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.1 büyüme kaydetti. Ekonomi dördüncü çeyrekte büyümesi yıllık bazda yüzde 1.9'luk daralma beklentisine karşın yüzde 1.1 küçüldü.

 Çin'de hizmet sektörü aktivitesinde büyüme son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi

 ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat çoğunluğun lideri Steny Hoyer, Başkan Biden'in 1,9 trilyon dolarlık yeni koronavirüs yardım paketinin Cuma ve Cumartesi günü Senato'dan geçmesini beklediğini söyledi.

 ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, Başkan Biden ve Demokratların ortaya koydukları 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketine karşı çıkmaya devam ediyorlar.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin ABD’nin Ortadoğu’da ve özellikle de Suriye’de ortak çıkarlara sahip olduğu bir müttefiki olduğunu söyledi.

 Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, koronavirüs aşısının ve mali harcamaların etkisi dikkate alındığında ABD'nin ekonomik görünümün kayda değer şekilde iyileştiğini, ancak Fed'in "sabırlı" hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

 Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, tahvil piyasalarını yakındanh izlemekte olduğunu ve getirilerin yükselmeye devam etmeleri, ekonomik aktiviteyi engellemeye, sınırlamaya başlamaları halinde endişeleneceğini söyledi. Ve Lael Brainard, gelecekte enflasyonun ölçüsüz bir şekilde yükselmesi veya hedefin üzerinde kalmakta ısrarcı olması halinde harekete geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.

 San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD para politikasının "çok iyi bir yerde" olduğunu, tahvil getirilerinde son dönemde yaşanan yükselişin yatırımcıların "parlak bir gelecek" beklentilerini yansıttığını söyledi.

 Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Salı günü, ilaç firması Merck'ün rakip firma Johnson & Johnson'ın geliştirdiği tek dozluk Corona virüsü aşılarını üretmesine destek vereceğini açıklayacağını bildirdi.ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Mayıs ayının sonunda tüm yetişkin Amerikalılar’ı aşılayabilecek sayıda doza sahip olacağını söyledi.

 Bakan Kurum: Kentsel dönüşümle ilgili yeni bir süreç başlattık, detaylar bugün kamuoyuyla paylaşılacak.

 Katar Savunma Bakanlığı: Türkiye ile yeni işbirliği anlaşmaları imzaladık.

 AC Asia ex, Japan % 0,96 alıcılı

 S&P 500 % 0,40 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,35 alıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder