İller

19 Nisan 2021 Pazartesi

Piyasa analizi


Haftanın ilk işlem günü küresel ölçekte satış baskısı hakimdi. ABD hisse senedi endeksleri geçtiğimiz hafta görülen rekor seviyelerin ardından yeni haftaya kar satışları ile başladı. Bunun aynında ABD 10 yıllık tahvilin getirisi %.1.60 seviyesinin altında bulunmaya devam ediyor. Ayrıca dolar endeksinin küresel ölçekte değer kaybı da sürmekte. Tüm bu fiyatlamaları değerlendirdiğimizde ABD hisse senetlerinde oluşan geri çekilmeleri kar satışı olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Bu noktada risk iştahının canlı kalmaya devam etmesi yüksek olasılık… Burada ABD ekonomisinden gelen olumlu veriler ve FED Başkanı Powell’ın genişleyici politikaların yakın gelecekte sonlanmayacağına yönelik güçlü iletişim dili küresel ölçekte hisse senedi endekslerini desteklemeye devam etmesi muhtemel en önemli unsur olarak ön planda kalmaya devam ediyor. Küresel piyasalarda oluşan kar satışlarının yurt içerisine daha güçlü sirayet ettiğini gördük. Bu noktada bankacılık endeksinde düşüşlerin %3’ü aştığını sanayi endeksinde ise %2 oranında geri çekilmenin kaydedildiğini takip ettik. Endekste bu denli net bir düşüş oluşturacak haber akışının bulunmadığını söyleyebiliriz. Bunun yanında yoğun halka arz dönemi nedeniyle yatırımcıların halka arzlara katılım için hisselerde satışa geçildiği yorumları piyasalarda konuşulan başlıca unsur olarak ön plana çıkıyor.

1Ç21 döneminde takip ettiğimiz bankaların karlarının toplamda geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1 azalmasını, 4Ç20’ye kıyasla ise %22 yükselmesini bekliyoruz. Detaylara baktığımızda 1Ç21’de bankalar sene başında öngördüklerinden daha iyi performans gösterdi. Daha önceki çeyreklerden zayıf olsa da özellikle Mart ayında marjlarda güçlü toparlama gözlendi. Özel bankaların kamu bankalarından daha güçlü faiz marjı performansı göstermelerini bekleriz. Aktif kalitesi bütçelenenden çok daha kuvvetli. Hem tahsilatların çok yüksek hem de yeni problemli alacakların bütçelerin altında olacağını öngörüyoruz. %3’e yakın TL kredi büyümesi oldu, bu artışı TL ticari ve tüketici kredileri sürükledi. Bu kredilerden + kredi kartı POS komisyonlarından + diğer işlemlerden bütçelerin ötesinde komisyon tahsilatları yapıldı. Tüm bankalarda uzaktan çalışma neticesinde operasyonel maliyetler katı kontrol altında. Maaş ve şube kiralarındaki enflasyon zamlarına ragmen elektrik, su, ısınma, ulaşım giderlerindeki tasarruf neticesinde operasyonel maliyetler önceki yılın ilk çeyreğine yakın seviyelerde tutuldu. Sonuç olarak 1Ç21 döneminde bütçelenenden daha güçlü bir karlılık performansı göreceğiz. Ama unutmayalım ki son dönemdeki bozulma 22 Mart itibariyle başladı. Yükselen faizlerin mali tablolar üzerindeki 2Ç21 itibariyle görülecektir.

1Ç21’de Garanti, Yapı Kredi ve Akbank’ın daha güçlü çeyrekten çeyreğe kar performansı göstermelerini bekliyoruz. Garanti: Garanti Bankası’nın karını bir önceki çeyreğe kıyasla en fazla artıran banka olacağını öngörüyoruz. 1Ç20’ye göre karın %80 artışla 2 mlr TL seviyesine çıkmasını bekleriz. Bankanın özellikle TL kredilerde sektörden birkaç puan daha güçlü bir büyüme performansı kaydettiğini düşünüyoruz. Bu hacim artışının net faiz gelirlerini desteklerken aynı zamanda komisyon gelirlerine de katkı yapmış olmasını bekleriz. Kredi kartı POS tarafında güçlü pozisyonlanmaya sahip olan banka ilk çeyrekte yükselen faizlerden de komisyon gelirlerine destek alacaktır. Düşük faizli KGF kredileri mali tablolardan çıkarken bunların daha yüksek getirili ticari ve tüketici kredilerine dönüşmesi diğer bankalara kıyasla marjına destek sağlayacaktır. Bankanın bu çeyrek takipteki alacak tahsilatı performansının güçlü olmasını bekleriz. Bankada swap kullanımı artışı alım satım karlarını olumsuz etkileyecek olsa da bankanın hem çeyreksel hem de yıldan yıla kar gelişiminin benzerlerinden güçlü olacağını öngörüyoruz.

Yapı Kredi Bankası: Bu çeyrek karını en fazla artıracak bankalardan bir diğerinin Yapı Kredi Bankası olmasını bekliyoruz. Yapı Kredi’nin %73 çeyreksel artış ile net karını 1.3 mlr TL’ye ulaştıracağını düşünüyoruz. Yapı Kredi’nin TL kredilerini bu çeyrek en hızlı artıran banka olmasını bekleriz. Genel tüketici kredileri, maaş müşterilerindeki artış ve Otokoç ile yapılan işbirliğinin burda etkili olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz sene rakiplerine kıyasla daha yüksek miktarda takipteki alacak karşılığı ayıran Yapı Kredi Bankası’nın baz etkisinden de kaynaklı olarak sektörden daha güçlü bir kar büyümesi sağlamasını bekliyoruz. Enflasyona endeksli tahvillerdeki %11’lik enflasyon bazının önümüzdeki çeyreklerde karını destekleyeceğini düşünüyoruz. Sektörde kredi kartlarında önde gelen bankalardan olan Yapı Kredi POS tarafında yükselen getirilerden de istifade edecektir.

Akbank: Akbank’ın karının ilk çeyrekte bir önceki döneme kıyasla %14 artarak 2.1 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Bankanın TL kredilerde sektöre yakın büyümesini ama diğer bankalara göre tüketici kredilerine daha fazla odaklandığını düşünüyoruz. Döviz kredilerinde ise sektörde daralma varken Akbank’ın yataya yakın kalmasını bekleriz. Tüketici kredilerindeki ağırlık artışının komisyonları desteklemesini bekliyoruz. Bankanın TL kredi-mevduat faiz makasında çeyrekten çeyreğe 100bp daralma öngörüyoruz. Bankanın karında önümüzdeki çeyreklere ötelenmiş potansiyel bulunmakta. Enflasyona endeksli tahvillerde bazı %11 kullanan banka önümüzdeki çeyreklerde bu kalemden daha yüksek karlar üretebilir. Dijitalleşme sürecinde kredi takip sistemlerini de geliştirmiş olan Akbank’ın bu dönem aktif kalitesi gelişiminin sektörden daha olumlu olmasını bekliyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Salı günkü işlemlerde çoğunlukla geriledi.Japonya'nın Nikkei 225 ve Topix Endekslerindeki yüzde 1'i aşan düşüşler bölgedeki kayıpların başını çekti.Çin anakarasında Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri de gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, yüzde 0.19 geriledi. Çin ana faiz oranını (LPR) değiştirmeyerek yüzde 3.85 düzeyinde sabit bıraktı, beş yıl vadeli LPR'da da herhangi br değişikliğe gidilmeyerek yüzde 4.65 seviyesinde bırakıldı. • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel navlun fiyatlarının kısa vadede yüksek kalmaya devam edeceğini, ancak uzun vadede tedarik zincirindeki aksaklıklar giderildiğinde ve daha fazla yeni gemi konuşlandırıldığında daha ılımlı hale geleceğini bildirdi.

• Tosyalı Holding'in Katar ortaklığı BMC'de yüzde 25 hissesi bulunan Ethem Sancak ile hisse alımı için görüşmeler yaptığı belirtildi. Bloomberg'in haberine göre Tosyalı, BMC'nin yüzde 25 hissesini kontrol eden Ethem Sancak ile hisse alımı için görüşmeler yapıyor. Şirketin yüzde 49,9'u Katar'ın kontrolü altındayken, yüzde 25,1'i de Öztürk Ailesi'ne ait. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Çukurova Holding'ten yönetimini devraldığı BMC, 2014 yılında düzenlenen ihaleyle 751 milyon TL'ye Ethem Sancak'a devredilmişti. Sancak, daha sonra şirketin yaklaşık yarısını Katarlılara satmıştı.

• ABD Hazine Bakanlığı, mali politikalar aracılığıyla iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında İklim Merkezi oluşturduklarını duyurdu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin açıklamasında, iklim değişikliğinin ABD ekonomisi için yeni zorluklar ve fırsatlar sunduğunu belirtti.

• Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %2,10, geçen yılın aynı dönemine göre ise %32,84 oranında nominal artış gösterdi.Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %1,37, geçen yılın aynı dönemine göre ise %20,54 oranında nominal artış gösterdi.

• Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya Merkez Bankası, 26-27 Nisan'da yapacağı politika toplantısında mali yıl için enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etmeyi değerlendirecek. Habere göre BOJ'un mobil telefon ücretlerinde yapılan indirimi enflasyon tahminine yansıtması ve çekindek enflasyon tahminini 0,2 puan aşağı çekmesi bekleniyor. Nikkei'nin haberine göre BOJ aynı zamanda enflasyonun 2023 mali yılında yüzde 1 civarında dolanacağı tahminin de de bulunacak.

• UEFA'nın Süper Lig’i durdurmak için Centricus Asset Management ile 6 milyar euro büyüklüğünde bir finansman paketi için görüşmeler yürüttüğü belirtildi.

• AC Asia ex, Japan % 0,37 alıcılı

• S&P 500 % 0,19 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % -0,18 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder