İller

14 Nisan 2022 Perşembe

​BİR YÖRÜK ÇOCUĞUNUN HATIRALARI


Bozahmetli Yörükleri Manavgat merkezli bir aşiret olup Seydişehir, Beyşehir, Serik, Alanya ve İbradı başta olmak üzere pek çok bölgeyi yurt tutmuştur. Konargöçer bir hayat yaşayan aşiretin 1950'ye kadar köy tüzel kişilikleri vardı. Bu tarihte köyleri lağvedilmiştir. Sonraki süreçte nüfus kayıtlarını Konya ve Antalya'nın çeşitli ilçelerine aldırmışlardır. Seydişehir de bunlardan biridir.

Bozahmetli Yörükleri( Düşenbe- Manavgat- Serik- Seydişehir) isimli eser bu aşiretin tarihini özellikle de yörük hayatını en güzel anlatan eserlerden biridir. Yazarın ailesi 1972 yılına kadar yukarıda saydığım bölgelerde konargöçer hayat yaşar. Kıl çadırları vardır. Koyunlar ve keçiler arasında tamamen organik bir hayat yaşarlar. Kendilerine has gündemleri ve kültürleri vardır. Kitapta bunların hepsini anlatır. Kışlak olarak yerleştikleri köylüler ile münasebetleri ve geçtikleri yerlerde gördükleri muameleler ayrıca dikkat çekicidir. Ama zaman ve şartlar insanları yerleşik hayata zorlar.

1972 yılında Seydişehir'in Yeni Cami mahallesinde yerleşik hayata geçerek hayvancılıkla uğraşmaya başlarlar. Yazar okula kaydolduğunda Atatürk'ün resimlerine bakıp onun yaşadığını zanneder. Konargöçer hayatta eğitime fırsat olmadığından Seydişehir'de okuldaki birinci sınıfı iki yılda bitirir. İlk okuduğu öğretmenin ona ilgisizliğini unutamaz. Hayat şartları nedeniyle hiçbir şey bilmiyordur. Ona yardımcı olan da olmaz. Ama sınıf tekrarında karşısına çıkan öğretmeni onunla ilgilenir ve 15 günde okumayı söker. Gazete dergi vs. ne bulduysa okur. Kitabın bu kısmı 70'lerin Seydişehir'ini kültürel yapıyı ve komşuluk ilişkilerini anlatır. Bu anlamda yerel tarih için önemli bir kaynaktır.

Buraya kadar eserinden ve hayatından bahsettiğimiz kişi Hüseyin Acırdı. Görev yaptığım okul olan Tarım Meslek lisesine atölyeleri kazandıran ve bunlardan birine ismi verilen MEB bürokratı. Hangi okula giderlerse unvanlarından çekinilen Bakanlık Müfettişlerinin başkanlığını da yapmıştır. Bildiğim kadarıyla müfettişlik görevi sürüyor. Seydişehir'deki meslek liselerine önemli katkıları bulunmuştur. Ama bana göre ilim alemine en önemli katkısı yazmış olduğu eser. Sosyoloji açısından, Seydişehir'in yakın tarihini bilme açısından gayet mühim bir eser. Rabbim daha nice hizmetler etmeyi nasip etsin. Selam ve dua ile…                          

Mustafa AK                      
Tarih Öğretmeni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder