İller

17 Temmuz 2022 Pazar

Diş Sağlığına Dikkat

Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Sağlığına Dikkat. Uzun bir bayram tatili boyunca sevdiklerimizle birlikte yedik, içtik. Şimdi ağız ve diş sağlığına önem gösterme zamanı

Kurban bayramı hayatın keşmekeşinden sıyrılıp sevdiklerimizle bir araya gelebildiğimiz, iş stresinden uzaklaşıp tatil imkanı bulabildiğimiz ve hepimiz için lezzetli sofralarla bütünleştiğimiz zamanlar oldu. Uzun yemek sohbetleri boyunca yenen yemekler kadar,   tatlılar ve tabii ki kırmızı et tüketimi ağız ve diş sağlığımızı da ister istemez etkiledi. Dt. Alper Tunga Bahat bayram sonrası ağız ve diş sağlığına önem gösterilmesini söylerken kişisel bakımların yanı sıra, hekim kontrolünde yapılması gereken küçük uygulamaların da dikkate alınmasını belirtti. İşte alınması gereken o önlemler

Diş Sağlığını Korumak İçin Tatlı ve Asitli içeceklerden Uzak Durun

Kurban bayramı et tüketiminin arttığı bunun yanı sıra şeker tatlı ve asitli içeceklerin sık tüketildiği bir dönemdir. Özellikle bayramın birinci ve ikinci günü et dinlenmediği için daha sert olduğundan yerken dişlerimizi daha çok yormuş olabilir. Dişlerinde çürük sebebiyle boşlukları olanlar, uyumsuz protezleri veya dolguları sebebiyle diş aralarında boşlukları olanlar, dişeti çekilmesi sebebiyle dişleri etrafında doğal boşlukları oluşmuş olan kişilerde sert kurban etinin tüketilmesi diş eti problemlerine davetiye çıkarabilir. Bayram sonrası bu durumu düzenlemek adına diş bakımına özen göstermek için diş hekimlerinden yardım alabilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Sağlığı ve Diş İpi Kullanımı

Hali hazırda dişeti problemleri yaşayan kişilerin bayram beslenme şekli bazı rahatsızlıkların alevlenmesine sebep olmuş olabilir. Bu da oluşan enfeksiyon ve diş aralarında kalan gıda artıkları ile kesif bir ağız kokusunu beraberinde getirmiştir. Bütün bunların temizlenmesi ve normal halini alması için,  dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipi ile diş aralarındaki kalıntıların temizlenmesi gerekir. Olası diş eti iltihaplanmalarının önüne geçmek için yapılan bu uygulama son derece önemlidir. Diş ipi kullanmakta zorlananlara alternatif olarak ağız duşu tavsiye edilebilir. En basit haliyle su tabancası gibi çalışan ağız duşları tazyikli suyun diş ve protez aralarına girerek yemek artıklarını çıkarmasını sağlar.

Diş Tamiri

ikramların bol olduğu tatlı, şeker, çay, kahve tüketiminin arttığı zamanlar olan bayram boyunca, yüksek şeker içeren gıdalar tüketildiğinde vücudun çürüğe karşı en güçlü silahı olan tükürüğün akış hızı artar. Çürüğe sebep olan asit oluşumunu nötralize etmek tükürüğün salgısının artarak ağız içinde kalan yemek artıklarını dişten yıkayarak temizlemesi için 40 dakikaya ihtiyacı vardır. Bayram boyunca her gün belki de, dört beş kez tekrarlanan ikramlar sonrası, tükürüğe asidi uzaklaştırıp dişleri tamir etmesi için gereken zamanı tanımamaktadır. Özellikle   çocuklarımıza şeker ve asitli içecekleri kısıtlamalı mümkünse ikramlar sonrası en azından su ile çalkalayıp artıkların uzaklaşmasına yardımcı olmalıyız.

Diş Sağlığı ve Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi görenler, diş eksiklikleri sebebiyle sağlıklı çiğneme yapamayanlar, diabet, tansiyon gibi kronik hastalıklar sebebiyle düzenli ilaç kullananlar ağız sağlığı yönünden risk altındadırlar. Bayram döneminde artan riskler sebebiyle sonrasında ağız bakımını arttırmaları gerekmektedir. Ortodontik tedavilerde kullanılan teller beslenme sonrası yemek artıklarının tutunup kaldığı alanlar oluşturmaktadır. Bu sebeple her öğün sonrası diş fırçası ve ara yüz fırçalarıyla dişlerin etrafı ve teller güzelce temizlenmeli. Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlar genellikle tükürük akış hızını azaltmaktadır. Bu yüzden bu tür ilaç kullanan kişiler özellikle şeker hastalarının beslenme sonrası su ile çalkalayarak ağız içinde kalan gıda artıklarının temizlenmesine yardımcı olmaları gerekmektedir. Diş eksikliklerine bağlı çiğneme problemleri yaşayan kişiler çene eklemi hastalıklarına yatkın hale gelirler. Aynı zamanda düzgün çiğneme yapamamak mide bağırsak problemlerine de sebep olmaktadır. Bu sebeple su ile çalkalama ve gargara yapmanın önemini unutmayalım. Ağız sağlığının olmazsa olmazı 2×2 kuralını unutmayalım. Günde iki kere iki dakika boyunca diş fırçalayalım. Gece yatmadan mutlaka diş ipi ile diş aralarını temizleyelim. Mümkünse ağız gargaraları ile ağzı çalkalayalım. Bayram sonrasında ağız ve diş bakımımıza özen göstererek keyifli bir yaz tatili için kendimizi hazırlayalım. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder