İller

21 Ağustos 2022 Pazar

Gelecek kırsalda: Evde daha iyi bir gelecek inşa etmeye kararlı gençlerle tanışın

©IFAD/Francesco Cabras

Dünyanın dört bir yanındaki kırsal gençlik benzer bir ikilemle karşı karşıya. Kökleri kırsal kesimdeki evlerindedir, ancak orada bir gelecek inşa etmek genellikle zordur. Kaynaklara, eğitime veya finansmana erişimleri olmadan düzgün bir yaşam sağlayamaz, ailelerini destekleyemez veya yerel ekonomilere katkıda bulunamazlar.

Pek çok gencin tek seçeneklerinin şehirlere, hatta başka ülkelere göç etmek olduğunu düşünmesine şaşmamalı. Ve gençler ayrılırken enerjilerini, dinamizmlerini ve yenilikçiliklerini de beraberlerinde götürerek kırsal alanların gelişmesini daha da zorlaştırıyor.

İklim değişikliği devam ederken, kırsal kesim gençliği, çevrelerinde gördükleri zorluklara çözümler bulmak ve daha dayanıklı gelecekler inşa etmek için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor.

IFAD'ın tam da bunu yapmasına yardımcı olduğu bazı genç insanlarla tanışın.

Türkiye



Büşra ve Mustafa Demirel, Türkiye'nin güneyindeki Sarıveliler'deki kırsal evlerini okumak için terk etti. IFAD tarafından desteklenen bir proje genç çiftçiler için yeni fırsatlar yarattığında, eve dönmekten çok mutlu oldular.

Bugün kardeşlerin lezzetli çilekleri yetiştirdikleri 0,3 hektarlık bir arazisi var. Altyapı oluşturmak ve alıcılarla pazarlık yapmak için diğer genç çiftçilerle işbirliği yapıyorlar.

Büşra, "Sonunda herkes memleketine döner" diyor. "Doğduğun yer, mutlu olduğun yer - orası senin memleketin."

Kaynak İFAD 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder