İller

12 Eylül 2022 Pazartesi

Okul Kazaları Nedir ?

okul kazaları

Okul kazaları hakkında bilgi veren Acil Tıp Uzmanı Tahir Talat Yurttaş, okullarda kazalara yönelik alınması gereken tedbirleri anlattı.

Yurttaş, okul yönetimlerini uyararak, “Her kaza da olduğu gibi okullarda oluşacak kazalarda en önemli unsur gerekli önlemlerin alınması ikincisi ise oluşan kazalarda doğru ve zamanında müdahalenin yapılması meydana gelecek olumsuz sonuçları en aza indirecektir. Bunun için eğitmenlerimizin de yeterli ilk yardım eğitimlerini almalarını öneriyoruz” dedi.

Okul Kazaları
okul kazaları olduğunda ne yapmalı

Okul Kazalarına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Yurttaş, şu bilgileri verdi, “Mobilyaların köşelerinin çok sivri olmamasına dikkat edilmeli, merdiven boşlukları gibi düşme tehlikesi olan yerlerin file gibi gerekli koruma önlemlerinin alınması, özellikle anaokulu ve ilkokul çağında ki çocuklarının olduğu sınıflarda küçük cisimlerin olmamasına dikkat edilmelidir. Zemin temizliği yapılan yerlere kayıp düşmelere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Deprem, yangın gibi afet durumları açısından tatbikatlar belli aralıklarla yapılmalıdır. Okullarda ki revirlerde ya da ilkyardım çantalarında gerekli tıbbi malzemeler eksiksiz bulundurulmalıdır. Ateşi, enfeksiyon şüphesi olan çocuklar hastalık sürecinde evde istirahat halinde olmalıdır”

Okul Servislerine Dikkat

Okul servislerinde çocukların iniş ve binişleri görevliler eşliğinde yapılmalı servis hareket etmeden tüm çocukların yerlerine oturduğundan emin olunmalıdır. Araç tam durmadan çocuklar yerinden kalkmamalı ve araçtan inmemelidir. Araç kapatılırken tüm çocukların indiğinden emin olunmalardır.

Okul Kantinlerine Dikkat

Okul kantinlerinde gerekli denetimler zamanında yapılmalıdır. Çabuk bozulma ihtimali olan açık gıdalar satılmamalıdır. Gıdaların saklanma koşullarına azami özen gösterilmelidir. Okul çevresinde satılan açık yiyecek ve içeceklerin hazırlanma ve saklanma koşulları uygun olmayabilir bu yüzden böyle yerlerden alış veriş yapma konusunda dikkatli olunmalıdır. Veliler çocukları ile ilgili alerji, kronik hastalık gibi özellikli durumları öğretmenlerine ve okul yetkililerine bildirmeli ve bu doğrultuda gerekli önlemler alınmalıdır. Çocuklara rahat, terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Çocukların okul çantaları ağır olmamalı ve tek taraflı takılmamalıdır. Çantanın ağırlığı çocuğun kendi ağırlığının onda birini geçmemelidir.

Okul kazaları nedir

Okul kazalarında nasıl müdahale edelim?

Burun kanaması

Burun kanamalarında temiz bir bez ile burun kanatlarından en az 10 dk baskı uygulanmalı çocuğun kafası oturur pozisyonda öne doğru eğilmelidir. Travma sonucu kanama oluştuysa kemik kısmına baskı yapmamaya özen gösterilmelidir. Eğer kanama kontrolü sağlanamazsa en yakın sağlık tesisine başvurulmalıdır.

Burun ya da kulağa yabancı cisim kaçması

Buruna ya da kulağa yabancı cisim kaçması sık karşılaşılan bir durumdur. Cismi çıkarmaya çalışırken daha da derine kaçmasına sebep olabiliriz o yüzden bir sağlık tesisinde çıkarılması daha uygun olacaktır.  Düşme çarpma sonucu oluşan kanamalarda kanama yeri temiz bir su ya da antiseptik bir solüsyonla yıkanmalı ve temiz bir bez ile üstüne baskı uygulayarak kanama kontrolü sağlanmalıdır. Sonrasında bir sağlık tesisine başvurulmalıdır.

Burkulma ezilme gibi yaralanmalarda

Bölge temiz bir bez ya da havluya sarılmış buz ile kompres yapılmalıdır. Elastik bir bandajla hafif sıkı olacak şekilde sarılmalıdır ve bir süre dinlendirilmelidir

Kırık şüphesi olan durumlarda

Kemik üzerinde açık yara ya da belirgin şekil bozukluğu olan durumlarda etkilenen bölgenin hareketini kısıtlayacak şekilde bir atel, karton ya da mukavva gibi bir aletle sabitleyerek bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu süreçte soğuk uygulama yapılmalıdır.

Boğaza cisim kaçması halinde

Boğaza yabancı cisim kaçması halinden çocuk öksürmeye teşvik edilmelidir. Cisim çıkmıyorsa sırta 5-6 kez vurulmalı yine yabancı cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası yapılmalıdır. Yine de cisim uzaklaştırılamıyorsa hemen bir ambulans çağrılmalıdır.

Kafa travmalarında ne yapalım?

Çocuklarda kafa travmaları çarpışma, düşme, çarpma gibi durumlara bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yaralanma yerinde kanama varsa bir gazlı bezle üzerine baskı uygulanmalıdır. Eğer çocukta bulantı, kusma, bayılma, fenalık hissi, uyuklama hali gibi durumlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder