İller

1 Şubat 2023 Çarşamba

Utah Üniversitesi’nden Bariatrik Cerrahi Alanında Önemli Araştırma

obezite

Bariatrik Cerrahi (Obezite Cerrahisi) alanında Utah Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarından oluşan araştırmacıların tarafından önemli bir araştırma gerçekleştirildi. Yabancı haber sitesi Medical News Today’de yer alan haberde, araştırmacıların, batriatrik cerrahi yöntemi ile kilo veren insanların 40 yıllık süre içerisinde ölüm oranlarında önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydukları bilgisi yer aldı.  1950’lili yıllardan beri uygulanan batriatrik cerrahi ameliyatları hakkında yapılan araştırmada; ameliyat olan kişilerin 40 yıl sonrasına kadar tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarında ve nedenlere özgü koşullarda önemli düşüşler olduğu ortaya kondu.  2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 198 binden fazla batriatrik cerrahi vakasının gerçekleştirdiğine işaret edilen haberde, kilo verme ameliyatı hastalar için hayatı değiştiren ve hatta hayat kurtaran sonuçlara sahip olsa da, prosedürlerin potansiyel risklerinin de olduğu belirtildi. 

Utah Üniversitesi’nde yapılan yeni bir retrospektif çalışma, bariatrik cerrahi geçiren kişilerin, ameliyattan 40 yıl sonrasına kadar kardiyovasküler hastalık, diyabet ve kanser gibi tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarında ve nedene özgü durumlarda önemli düşüşler gösterdiğini ortaya koyuyor. 

22 Bin Kişiden Alınan Veriler İncelendi

Haberde; düşük mortalite ile bağlantılı bariatrik cerrahi alanında yapılan çalışma için araştırmacıların, 1982 ile 2018 yılları arasında Utah’ta obezite cerrahisi geçiren yaklaşık 22.000 kişiden alınan verileri inceledikleri, araştırmacıların bu verileri bariatrik cerrahi geçirmemiş ancak yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi açısından eşleşen kişilerle karşılaştırdıkları bilgisi paylaşıldı.

Medical News Today, analiz üzerine, bilim adamlarının tüm nedenlere bağlı ölüm oranının, obezite ameliyatı geçiren kişilerde geçirmemiş olanlara göre yüzde 16 daha düşük olduğunu bulduklarına işaret etti. Haberde ayrıca şu bilgiler paylaşıldı: “Ek olarak, araştırmacılar, kilo verme ameliyatı olan kişilerin ölüm oranının, ameliyat olmayan kişilere kıyasla kardiyovasküler hastalıktan yüzde 29, kanserden yüzde 43 ve diyabetten yüzde 72 oranında azaldığını bildirdi. Bunun aksine bilim adamları, kilo verme ameliyatı olan kişilerde kronik karaciğer hastalığından ölüm oranlarının, ameliyat olmayan kişilere göre yüzde 83 daha yüksek olduğunu buldu. Bariatrik cerrahi geçiren 18 ila 34 yaş arası gençlerin intihar oranının ise ameliyat olmayanlara göre daha yüksek olduğu ortaya kondu.” (BİLİM SAĞLIK HABER AJANSI)

Kaynak : Medical News Today

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder